≫ 

Detaljno, šta podrazumeva kućni karantin: Koliko traje, kolika plata se dobija dok ste u njemu...

Mera karantina u kućnim uslovima može se primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u Republiku Srbiju

  • 7
Žena, karantin, izolacija, samoća, usamljenost, briga, tuga, zabrinutost Foto-ilustracija: Pixabay

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim će se pooštriti kažnjavanje nepoštovanja mera, ušao je u Skupštinsku proceduru, a njima je do detalja regulisan i pojam kućnog karantina. Sada će se tačno znati ko ima pravo da propiše karantin, koliko on traje, koliko platu primaju zaposleni radnici koji moraju da borave u njemu, i koliko roditelji koji moraju da čuvaju decu koja moraju da budu u karantinu starosti do 14 godina.

U Srbiji je od 19. marta na snazi epidemija od posebnog značaja.

Dužina trajanja karantina u kućnim uslovima određuje se u vremenu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti, počev od momenta poslednje izloženosti izvoru infekcije. O vremenu trajanja obaveštava nas epidemiolog.

Mera karantina u kućnim uslovima može se primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u Republiku Srbiju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

Zaposlenima odgovarajuća naknada

Zaposlenima kojima je određena mera karantina u kućnim uslovima, za vreme provedeno u karantinu u kućnim uslovima pripada odgovarajuća naknada zarade, odnosno plate, u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Rešenje za dete do 14 godina

Ako se mera karantina u kućnim uslovima određuje detetu koje nije navršilo 14. godinu života ili osobi koja nije u stanju da se sama stara o sebi i o zaštiti svojih prava i interesa, rešenje se izdaje roditelju, odnosno staratelju. Roditelju, odnosno staratelju deteta predškolskog uzrasta ili osobe koja ne sme da bude ostavljena bez nadzora po zakonu, rešenje sanitarnog inspektora iz stava 10. ovog člana istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok traje mera karantina u kućnim uslovima određena tim rešenjem. Bliže uslove i način određivanja mere, organe, odnosno službe zadužene za kontrolu i način vršenja kontrole poštovanja mere karantina u kućnim uslovima propisuje Vlada.

Komunalni milicajci izdaju prekršajni nalog

Izmenama zakona je propisano i da komunalna milicija i komunalni inspektori izdaju prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja kovida-19, za šta su već ovlašćeni sanitarni inspektori.

To znači da će komunalna milicija i inspektori građanima moći da izdaju prekršajni nalog ukoliko ne nose maske na propisanim mestima, za plaćanje kazne u iznosu od 5.000 dinara, koju u roku od osam dana mogu da plate umanjenu za pola, u iznosu od 2.500 dinara.

Video: Kon o razlici u kućnoj izolaciji i kućnoj samoizolaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    7. novembar 2020 | 16:59

    Ko god pisao ove zakonske odrebe ili pojma nema o zanatskim uslovima privređivanja ili se nekom dodvorava ili tek da nešto napiše ne izlazeći iz kabineta da vidi stvarnost da se slučajno ne "zarazi" koronom ? Gospodo objasnite jednom zanatliji koji ima dva ili tri zaposlena kako da im podeli minimalac kad je posao u bukvalnom smislu "pukao" a nisu u državnom zaposlenju i od koga da oni da "otmu" pare za svoje zaposlene koji su na bolovanju zbog pandemije ? Sve više smo svedoci izreke "ne lipši magare do zelene trave"?

  • Dr

    7. novembar 2020 | 15:29

    A ljudi koji su ostali bez posla nista

  • Racki

    7. novembar 2020 | 15:54

    Ja i kad radim ne dobijem mojih 30000

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA