Kako se situacija komplikuje iz dana u dan: Vanredno u 11 gradova, bolnice se pune kovid pacijentima

U Vranju je 65 pacijenata na hospitalizaciji, u Nišu u bolnicama njih 160 * Jablanički okrug za dan beleži 20 novih slučajeva, grad na Kolubari čak 50

  • 19
Mapa gradova, vanredna situacija, korona virus, grafika Ilustracija: Nikola Jovanović

Broj pregleda u kovid ambulantama prethodnih dana ubrzano raste, a Zavodi za javna zdravlja širom zemlje broje sve veći broj zaraženih korona virusom. U Beogradu su skoro svi bolnički kapaciteti popunjeni, a pacijenti su se iz prestonice prethodnih dana prebacivali u Požarevac i Mladenovac. U gotovo svim okruzima Srbije povećan je broj pozitivnih na kovid 19, a korona ulazi i u domove za stare.

Da je epidemiološka situacija nepovoljna, govori i podatak da su u prethodna 10 dana još tri srpske opštine proglasile vanrednu situaciju. Najpre je to učinio Dimitrovgrad, zatim Prijepolje pa Kladovo, opština u kojoj je kovid-19 "buknuo" i u staračkom domu "Topalović" u kome je obolelo 48 korisnika i devetoro zaposlenih.

Od početka trećeg talasa, koji je počeo pre oko mesec dana, vanredne situacije proglasili su i Bor, Rekovac, Aleksandrovac, Prokuplje i Novi Pazar. 

Valjevo, Kragujevac i Beograd nisu ukidali vanrednu situaciju koju je svaki od ovih gradova proglasio u piku drugog talasa.

Beograd je proglasio vanrednu situaciju 3. jula, a Valjevo 4 dana kasnije. Zbog elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19, na teritoriji grada Kragujevca, odluka o donošenju vanredne situacije doneta je 30. juna.

U gradu na Kolubari još 50 novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u gradu na Kolubari potvrđeno je još 50 pozitivnih na virus korona, dok je u drugim opštinama Kolubarskog okruga registrovano još 21 i to u Lajkovcu i Osečini po jedan, Ljigu pet, a u Mionici i Ubu po sedam, piše Tanjug.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo pregledano je 211 osoba sa respiratornim infekcijama, uzeto 103 brisa, dok u Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo pregledano je 123 sumnjivih i/ili verovatnih slučajeva na virus korona i četiri pacijenta su primljena na bolničko lečenje.

Valjevo, koronavirus, novo Foto: Wikipedia/Guerberj, Pixabay, Tanjug/AP

U kućnim uslovima trenutno se leči 608 osoba sa virusom korona, a u Opštoj bolnici Valjevo 68 pacijenata kojima je potvrđen virus korona.

Iz Štaba za vanredne situacije upozoravaju da od 2. novembra naglo raste broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo, dok broj pregleda, prijema i broj osoba na hospitalizaciji i intenzivnoj nezi u valjevskoj bolnici stalno raste, što ukazuje da se epidemijska situacija pogoršava, ali je pod kontrolom.

Od početka epidemije u Valjevu je ukupno virus potvrđen kod 1.955 osoba: u prvom piku 199, u drugom - od juna do 8. oktobra 995, a od 8. oktobra do danas kod 761 osobe.

65 hospitalizovanih u Vranju

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 65 pacijenata, od kojih je 59 pozitivno na virus korona, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije u tom gradu.

Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata, upalu pluća ima 62, a na kiseoniku je 25.

Vranje, panorama centar grada, Bolnica, Dom zdravlja, korona, kovid bolnica Foto Milena Đorđević

U protekla 24 časa na bolničko lečenje je primljeno pet pacijenata, a otpuštena su četiri, tako da trenutan broj slobodnih postelja iznosi 115.

U kovid ambulanti su tokom jučerašnjeg dana obavljena 83 pregleda, od kojih je 49 pozitivnih. Uzorkovana je krv kod 45 pacijenata i urađena su 43 rendgenska snimka pluća.

Urađena su i 53 PCR testa i 41 brzi test, a dijagnostikovana je bronhopneumonija kod sedam pacijenata.

Jablanički okrug - 20 novih slučajeva za 24 sata

Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata registrovano je 20 novih slučajeva zaraze virusom korona.

U Zavodu za javno zdravlje Leskovac navode da je iz laboratorije "Vatreno oko" u Nišu u poslednja 24 sata stiglo 37 rezultata, od čega za grad Leskovac 17.

Leskovac grad korona virus Foto: Mateja Beljan, Pixabay

Precizira se da je 20 rezultata sa pozitivnim nalazom od čega je devet lica sa teritorije Leskovca, 10 iz opštine Vlasotince i jedno iz opštine Lebane. Dodaje se da su izašli svi rezultati iz laboratorije "Vatreno oko" za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

160 pacijenata u niškim kovid bolnicama

Direktor Klinike za anesteziju KC Niš prof. dr Radmilo Janković kaže da se epidemiološka situacija u tom gradu komplikuje iz dana u dan i da je, kad je reč o broju novozaraženih korona virusom, situacija mnogo teža nego što je bilo pre nedelju dana.

On je za TV Pink rekao da se povećava broj pacijenata u bolnicama i da jutros u niškim kovid bolnicama imaju 160 pacijenata.

- Pacijenti su sa srednje teškom i jako teškom kliničkom slikom. Od 160 pacijenata koji su na bolničkom lečenju, 22 je u intenzivnim negama i svi zahtevaju kiseoničku potporu - rekao je Janković.

Klinički centar Niš, korona Klinički centar Niš / Foto: D.K./Telegraf.rs

On je naveo da imaju pacijente sa teškom kliničkom slikom i među mlađim i starijim pacijentima.

- Ovo će kulminirati za 7 do 10 dana, ali ceo novembar će biti sa velikim brojem pacijenata - rekao je on.

Navodi da kovid ne oštećuje samo pluća, već i bubrege i da je to multiorgansko oboljenje.

- Danas će privremena bolnica u hali Čair biti spremna da primi prve pacijente. Nova zgrada KC Niš može da primi skoro 800 pacijenata, ali može se desiti da naši kapaciteti neće biti dovoljni. Kovid je ozbiljna bolest i pacijenti na bolničkom lečenju ostaju više nedelja, nekada i duže od mesec dana - naglasio je on.

U jedinoj kovid ambulanti u Novom Sadu, u objektu Doma zdravlja na Novom naselju, dnevno se pregleda od 300 do 420 pacijenata koji se jave zbog simptoma virusa kovid-19, prenosi portal 021.rs.

Video: Na VMA danas primljen 60.000-ti nekovid pacijent od marta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    9. novembar 2020 | 11:58

    Пођимо , хитно на сплавове, кафиће, кладионице!!!!!

  • Sve

    9. novembar 2020 | 11:58

    Zatvaraj .

  • Sara

    9. novembar 2020 | 11:44

    ŠOKANTNA UPOZORENJA DR NESTOROVIĆA! Aerozagađenje utiče na sve organe i izaziva brojne bolesti, a broj dece sa astmom je ALARMANTAN

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA