≫ 

Arsenije je neustrašivi zmijolovac: Hvata i otrovnice golim rukama, a veštinu smatra Božijim darom

Stanovnici grada na Đetinji mogu mirno da spavaju sve dok je tu Arsenije Hadži Basur iz Užica, koji golim rukama ide na zmije, bile one otrovnice ili ne

  • 2
Arsenije Hadži Basur Printskrin: Youtube/GSZ/B92

Neustrašivi Užičanin Arsenije Hadži Basur, jedini je zmijar u Zlatiborskom okrugu, koji godinama stanovnike grada na Đetinji oslobađa od neželjenih gostiju u vidu zmija otrovnica i neotrovnica, te on tu veštinu smatra Božijim darom.

Svaka njegova intervencija je priča za sebe, pa čak i mesta na kojima ih lovi, te tako je i iznenadila jednog Užičanina tokom vožnje.

U prilogu Glasa zapadne Srbije emitovanom na B92, Arsenije kaže da se zmije posebno nastanjuju u zapuštenoj gradskoj zoni, gde ljudi ne održavaju teritoriju.

Ovaj neustrašivi Užičanin prvi je tu da pritekne i pomogne sugrađanima koje iznenadi nepoželjni gost. Imao je Basur na bezbroj situacija sa zmijama, a dugo će pamtiti onu u kojoj se ribarica uvukla u automobil sugrađanina Damira Barjaktervića.

Njemu je, naima, zmija izletela pred očima dok je vozio, a prava je sreća bila što je uspeo da ostane pribran i parkira se bezbedno.

Ubrzo je naišao Basur koji je uzeo žicu i njom čačkao oko volana i šoferšajbne pokušavajući da istera zmiju. Posle 40 minuta, navodi Hadži Basur, zmija se pojavila na istom onom ventilacionom otvoru, tada je uvideo da se radi o ribarici. Sačekao ju je da izađe cela i uhvatio je. Imala je čitavih pola metra. Kasnije ju je pustio u prirodu.

- Izašla je iz ventilacije i došla je na nekih 20 centimetara vozaču od ruku - priseća se Basur.

Užička brda su povoljno stanište za zmije, pa ovaj čovek ima pune ruke posla. On godišnje uhvati više od 50 zmija, a samo retke završe kao ljubimci.

- To je nešto što meni bude zanimljivo po izgledu ili temperamentu, poput smukova - priča ovaj zmijolovac koji na svaku vrstu zmija ide golim rukama.

Video: Neustrašivi Vladica uskočio u šaht pun zmija u dvorištu OŠ 1.maj u Vranju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA