≫ 

Strancima ukrao auto '74, bežao Titovoj miliciji: Ko je čuveni novosadski mangup Žiža, sin diplomate

Priznao kako je nekad davno u kriminal ušao iz čiste obesti

  • 10
Jugoslovenska milicija Printskrin: HRT/Twitter/Zastava automobili

Miodrag Žiža iz Novog Sada osumnjičen je da je ispred restorana Zlatna Medalja ukrao automobil Alfa Romeo italijanskim lovcima koji su bili u poseti Novom Sadu.  

Ovako bismo mogli početi vest sredinom te 1974. godine, kada je ulicama grada harao tada čuveni mangup Žiža, piše NSuživo.

Samo dve godine ranije Žiža je izašao iz zatvora u kom je bio od 1968. godine kada je zbog sličnih dela osuđen zajedno sa još nekoliko svojih pajtosa.

Sud u Beogradu osudio ih je te 1968. godine zbog više krivičnih dela. Pljačke stanova, turističkih agencija i zlatara i prevare bile su samo deo onog čime se ova grupa bavila. Poredili ih tada sa takozvanom Labatovom grupom koja je imala sličan modus izvršenja krivičnih dela. Kako je i sam rekao, Žiža je u kriminal zakoračio iz čiste obesti, iako je i pre ulaska u kriminal imao odlične uslove za život.

Zbog svih ovih činjenica suđenje je privuklo veliku medijsku pažnju, pa tako Vladimir Vrgović u svojoj knjizi pominje tadašnji naslov iz Večernjih Novosti “Žiža opet na sceni”.

No vratimo se na 1974. godinu, tada u naš grad stižu poznati italijanski lovci koji odlučuju da u restoranu “Zlatna medalja” na Novosadskom sajmu uživaju u domaćim gastronomskim  specijalitetima. No ubrzo će se njihov boravak pretvoriti u pakao i to baš zahvaljućući protagonisti ove naše priče.

Automobil Alfa Romeo vlasništvo lovaca iz Italije, privukao je tada pažnju ovom čuvenom novosadskom mangupu. Žiža je tada sa prijateljem Dušanom Matejaševom obio automobil i iz njega ukrao radio-magentofon i veći broj muzičkih kaseta.

Pravi zaplet počinje kada je ovaj dvojac primetio da su ključevi Alfe ostavljeni u kontakt bravi i kada su odlučili da naprave đir po gradu. Oni su se automobilom odvezli do đačkog igrališta, a kada su pokušali da išupaju magnetofon, aktivirao se alarm koji su čuli milicionri koji su se nalazili u blizini. Oni su napravili zasedu, sačekali "majstore" da se vrate po alat i tada su ih uhapsili.

Inače Žižin deda bio je poznati advokat i političar, a otac mu je u vreme njegovih nestašluka bio zaposlen kao diplomata van Jugoslavije.

Video: Novosađaninu zagradili ulazna vrata od kola, pa je primenio parolu snađi se

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilja

    14. novembar 2020 | 08:22

    Kako pisete o kriminalcima kao dasu doktori nauka

  • Zagor

    14. novembar 2020 | 09:15

    Danas kad predju 50 kazni ili ubistvo urade, tek tada ih zatvore, prije se znao red- rad i zakon, zato smo zivjeli u miru i radinosti dok danas u divljem zapadu.

  • Novosadjanin

    14. novembar 2020 | 08:40

    Starosedelac sam, pamtim ta vremena u Novom Sadu i za moj pojam covek bio anonimus i nebitan....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA