≫ 

Vernici pale sveće u Sabornoj crkvi za patrijarha Irineja, telo će tamo biti dopremljeno sutra

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru

  • 28

Sanduk sa telom upokojenog patrijarha Irineja je prebačen iz VMC Karaburma u Sabornu crkvu gde će vernici moći da se oproste od njega. Medicinsko osoblje VMC napravilo je špalir.

Odlukom Svetog sinoda SPC, telo patrijarha Irineja biće izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu, tokom Svete liturgije na dan slave, u subotu, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste od njega.

Lekari VMC Karaburma koji su lečili patrijarha Irineja izašli su ispred bolnice kako bi se oprostili sa njim.

Oni su napravili red, a među njih je pronet sanduk sa upokojenim telom patrijarha.

Pomen u Sabornoj crkvi

U Sabornu crkvu, gde će sutra ujutru biti izloženo telo patrijarha Irineja, danas posle podne ulazio je veliki broj vernika koji su palili sveće i prisustvovali večernjoj službi uoči slave te crkve.

Pored vernika ispred Saborne crkve i Patrijaršije koja se nalazi prekoputa bio je okupljen i veliki broj novinarskih ekipa, međutim, niko od crkvenih zvaničnika nije želeo da daje izjavu za medije.

U telefonskom razgovoru starešina Saborne crkve protojerej stavrofor Petar Lukić potvrdio je za Tanjug da će telo patrijarha biti uneto u tu crkvu nešto pre početka liturgije u 9 časova gde će biti održan i pomen.

On je rekao da će vernici i građani moći tom prilikom da se oproste od upokojenog patrijarha, 45. poglavara SPC. Nakon toga, u toku dana biće preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste od njega, dodao je Lukić.

Kako je rekao sveštenik Dragan Šovljanski za RTS, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

- Sav narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje - napomenuo je sveštenik

Pozvao je sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i ne prave gužve.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u nedelju, nakon svete liturgije za upokojene, koja će biti služena od 9 časova i opela koje će potom biti održano.

Patrijarh Irinej preminuo je rano jutros u Vojnomedicinskoj ustanovi na Karaburmi odakle je njegovo telo izneto posle podne u pratnji lekara i zdravstvenih radnika te ustanove koji su mu u "špaliru" isped glavnog ulaza na taj način odali poštu.

Video: Tuga ispred VMC Karaburma: Lekari špalirom ispratili telo patrijarha Irineja

(Telehgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    20. novembar 2020 | 17:14

    Kako ogavni komentari na muslimanskim portalima povodom smrti naseg patrijarha.Vredjaju coveka mrtvog koji im nikada nista nazao ucinio nije.Cetnicki i pederoslavni smrad kako rekoste je u carstvu nebeskom.A vi svojim poganim jezikom dobro razmislite .Nemojte da kukate kada neka posast udari na vas i vasu porodicu.

  • Maja

    20. novembar 2020 | 16:42

    Pogledajte snimak, pogledajte kako su obuceni oni koji sanduk sa telom ubacuju u kamion i pamet u glavu.

  • ime

    20. novembar 2020 | 16:29

    Zasto nije u metalnom kovcegu kao ostali sa koronom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA