• 0

Uginuli orao iz Finske ide na obdukciju: Ovo treba da uradite kada vidite leš zaštićene vrste

, Telegraf

Orao ribar se poslednji put se gnezdio kod nas u 19. veku, retko preleće Srbiju

  • 0
Orao ribar

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Zavod za zaštitu prirode poslao je svoje saradnike da pronađu uginulog orla koji je doleteo iz Finske i najverovatnije stradao pošto je dotakao visokonaponski vod.

- Stručni saradnici Zavoda su po pronalasku ptice, a u skladu sa nadležnostima i zakonskom procedurom, preuzeli leš jedinke kako bi se utvrdio uzrok smrti ove retke i strogo zaštićene vrste.  Najverovatniji uzrok uginuća je elektrokucija, odnosno strujni udar. Nakon fotografisanja i konstatovanja činjeničnog stanja, leš je transportovan u Kancelariju Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, gde je u saradnji sa nadležnom republičkom inspekcijom sačinjen zapisnik, a leš otpremljen na Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu radi tačnog utvrđivanja uzroka uginuća i zdravstvenog stanja ptice pre uginuća - navode u Zvodu za zaštitu prirode Srbije.

Ova procedura je, objašnjavaju, veoma važna.

- Ovom prilikom, u cilju pravovremenog izlaska na teren svih nadležnih organa za brigu o divljim vrstama, kako ne bi došlo do propusta u proceduri i zataškavanja ili otežavanja utvrđivanja uzroka uginuća (trovanjem, odstrelom, elektrokucijom i sl.), apelujemo na predstavnike nevladinih organizacija i civilnog sektora, kao i na sve aktiviste u zaštiti prirode, da po dobijanju informacija ili uvida da je neka divlja vrsta stradala ili da je ugrožena, o tome odmah obaveste nadležne inspekcijske službe i Zavod za zaštitu prirode Srbije - kazali su u Zavodu.

Kako dodaju, kada su u pitanju uginule životinje, posebno one koje su retke i zakonom zaštićene, njihove analize mogu biti od značaja za naučna istraživanja u cilju dobijanja podataka za sprovođenje daljih mera njihove zaštite.

- Neblagovremenim informisanjem nadležnih institucija ugrožava se adekvatno i brzo reagovanje na terenu, i time povećava rizik gubitka dragocenih podataka za otkrivanje uzroka ugrožavanja, kao i eventualnih počinilaca krivičnih dela, ili, ako su u pitanju povređene jedinke, usporava se i ugrožava adekvatna pomoć, zbrinjavanje i, na kraju, oporavak ugroženih jedinki - dodaju.

Izuzetno retka vrsta, jaja polagao i u Obedskoj bari pre više od 100 godina

Uginuli ribar Pandion haliaetus (Linnaeus, 1758) je vrsta iz reda orlova i jastrebova Accipitriformes i pripada porodici orlova ribara Pandionidae. Veličine je 52-60 centimetara (od vrha kljuna do vrha repa) sa rasponom krila 152-167 centimetara. Naseljava istočnu i severnu Evropu, veliki deo umerene i centralne Azije i Severne Amerike, mali deo obale Sredozemnog mora, ostrva i obale Australije, Kariba, Crvenog mora i Persijskog zaliva.

U delovima areala na severu je izrazita selica, a jedinke iz tog dela populacije zimuju u podsaharskoj Africi. U Srbiji za period 19. i prve polovine 20. veka je vrlo retka prolaznica, a za isti period postoji nekoliko nepouzdanih podataka o gnežđenju vrste u Vojvodini. Jedini pouzdan podatak o gnežđenju je nalaz gnezda sa pologom na Obedskoj bari u 19. veku, koji se čuva u muzeju u Budimpešti. Danas se orao ribar ne gnezdi u Srbiji i koristi našu zemlju kao selidbeni koridor. Hrani se ribom koju lovi spektakularnim obrušavanjem u vodu. Zadržava se uz rečne tokove, akumulacije i jezera, gde se hrani tokom seobe.

Video: Nekom fobija, a nekom obrok: Evo zašto treba mnogo više da se plašite ptica nego zmija

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima