Kruže priče da su popovi dali spiskove komunalcima i da je krenulo kažnjavanje domaćina i gostiju

Navodno u jednom selu blizu Vranja komunalna policija kaznila je domaćina sa 50.000 dinara, jer je imao više gostiju nego što to mere o sprečavanju zaraze propisuju, a i oni su "dobili svoje"

Komunalna policija u Vranju, slava

Foto: Shutterstock, S. Tasić

Vreme krsnih slava u Srbiji palo je u trenutku bujanja zaraze korona virusa, te je na jugu Srbije krenulo i širenje glasina o navodnim akcijama komunalne policije u tom pravcu. Upravo zato smo rešili da proverimo da li su ove informacije tačne, da saznamo istinu i više detalja o navodnim akcijama.

Glasine su se širile, čini se, brzinom kojom se širi i korona. Vranje je još u martu bilo među prvim gradovima u Srbiji gde se pojavio virus, te je ovdašnja čaršija očekivala da i u primeni novih mera Vlade Srbije, a koje se tiču obeležavanja slava, ovaj grad, takođe bude lider. Verovatno iz tih razloga već oko Svete Petke krenule su glasine da su navodno sveštenici Eparhije vranjske dostavili Komunalnoj policiji spiskove onih porodica koje slave, te da će ih oni obilaziti, kako bi ih kažnjavali zbog eventualnog prekoračenja broja dozvoljenih gostiju.

Svoj vrhunac čaršijska nagađanja i mašta dostižu u Vreme Đurđica i Aranđelovdana, kada je u jednom selu blizu Vranja komunalna policija navodno kaznila domaćina sa 50.000 dinara, jer je imao više gostiju nego što to mere o sprečavanju zaraze propisuju. Prema čaršijskim pričama, domaćinu je objašnjeno da ako plati prekršaj u roku od nedelju dana, iznos se umanjuje na 25.000 dinara.

Takođe, i gosti su navodno dobili svoje. I to da plate po 5.000 dinara ili 2.500, ako i oni plate u roku od nedelju dana.

No u realnosti je izgleda situacija sasvim drugačija, sudeći po zvaničnim izjavama Ivice Taškovića, načelnika Komunalne policije u Vranju.

- Ništa od onoga što se priča i što pojedini mediji prenose nije tačno. Sve te priče su samo na nivou glasina i čaršijske mašte. To šteti našoj službi i stvara revolt kod naroda, a u realnosti nema veze. Nismo dobili spiskove onih koji slave, nismo ni u selu Pavlovac obilazili meštane i kaznili jednog domaćina sa 50.000 dinara, zbog prekoračenja broja gostiju. Voleo bih da znam ime i prezime tog čoveka, te porodice, da vidim kog smo to navodno kaznili, a da ga nismo ni videli - dodaje Tašković.

I dok je Tašković izričit da njegovi komunalci nisu nikog u vezi slava malterirali ili radili sve ono što im čaršija stavlja na teret, dotle glasine u Vranju i dalje kolaju. Poučeni ovim nepotvrđenim primerima, ljudi su ovde, navodno odlučili da će slave, kako kažu slaviti "ko u doba Turaka". I to krišom, bez da seku kolač u crkvi i primaju sveštenika da svešta vodicu. Izgleda da nijedna zvanična izjava nije dovoljno ubedljiva kao glasine po čaršiji...

Video: Lončar: Biće dana za slavlje, a slave ove godine obeležite sa ukućanima

(S.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    Ако већ измишљате, нека не буду глупости!!!

  • Zora

    Znaci, sad treba posijati sumnju narodu u crkvu. Patrijarh umro, ekumenisti trljaju ruke. Trljajte dok ne pocrkate, mi smo pravoslavci, ne treba nam svake nedelje tupiti o Bibliji ko katolicima. Nije ovo prva zabrana slavljenja slave, to na nas ne utice.

  • Seep

    Izgleda da je opet dosla ona ZAVADI PA VLADAJ kome li to odgovara a sta mislite

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima