• 2

Promena pola u inostranstvu upisana u matične knjige Srbije

, Telegraf

U postupku pokrenutom po pritužbi zbog nemogućnosti upisa promene pola izvršene u inostranstvu u matične knjige u Srbiji, bilo je nepravilnosti

  • 2
Muško, žensko, simboli, polovi

Foto: Pixabay

Inspekcija Ministarstva zdravlja preduzela je sve zakonske mere kojima je nadležna zdravstvena ustanova izdala i poslala potvrdu o promeni pola, čime je omogućeno da promena pola koja je obavljena u inostranstvu bude upisana u matične knjige u Srbiji.

Naime, Zaštitnik građana je saopštio da je u postupku pokrenutom po pritužbi zbog nemogućnosti upisa promene pola izvršene u inostranstvu u matične knjige u Srbiji, utvrdio propuste u radu nadležnih organa, zbog kojih je pokrenuo postupak kontrole rada dve zdravstvene ustanove.

Reč je, kako je naveo, o Kabinetu za transrodna stanja Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, koji je zadužen za izdavanje potvrda o promeni pola, kao i rada Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja.

Inspekcija Ministarstva zdravlja nadležna za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, utvrdila je nepravilnosti i nejasnoće u radu Kabineta i Republičke komisije prilikom primene Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola, nakon čega je rešila te nepravilnosti.

Video: Ko bi rekao da nije žena? Influenserka sa osam miliona pratilaca, žari i pali Instagramom

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    na mala vrata

  • PECA

    Koliko vidim uveliko se radi na tome, da u matičnim knjigama u rubrici ge su nekada upisivana imena mame i tate, sada će pisati Roditelj1 i Roditelj2, a rubrika za pol deteta ostaje prazna. Kažu kada malo poraste ono će samo odlučiti da li će biti seka ili bata.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima