• 29

Kon objasnio dva aspekta zašto najmlađi osnovci i dalje idu u škole dok korona divlja u Srbiji

* U beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano 406 učenika i nastavnika zaraženih virusom korona * Prosvetari apeluju na roditelje da ih podrže u nastojanju da i oni pređu na onlajn nastavu, dok ih, kažu, još ima zdravih * Kon kaže da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole

  • 29

Video: Kon:Ispitivanja su pokazala da deca do deset godina retko prenose virus

Škole su i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da je zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji i porasta broja obolelih opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

On je za Tanjug rekao da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano 406 učenika i nastavnika zaraženih virusom korona.

Od 16. do 22. novembra i 134 beogradske škole prijavljeno 406 zaraženih virusom korona - 312 učenika (140 zaraženih iz osnovnih i 172 iz srednje škole) i 94 zaposlena ( 52 u osnovnim i 42 u srednjim školama).

U domu učenika srednjih škola, obolevanje je bilo kod sedam učenika i dva zaposlena.

- U prethodnoj nedelji je bilo 10 klastera, a to znači da je došlo do zaražavanja malih grupica i svi učenici su poslati na onlajn nastavu - naveo je on.

Kon je naglasio da bi se taj broj iz nedelje u nedelju povećavao, tako da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

- Kada govorimo o nižim razredima, manje je oboljevanja. Ispitivanja u svetu su pokazala da se kod dece uzrasta do deset godina retko prenosi virus, a da je kod starije dece češće prenošenje virusa - rekao je on.

Drugi aspekt, kako je rekao, zbog kojeg niži razredi nisu prešli na onlajn nastavu je socijalizacija koja je u tom uzrastu posebno značajna.

- Škole jesu i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, ali nagli ulaz virusa koji se sada dešava, sa ovolikim brojim novozaraženih jednostavno ne može da obezbedi toliko praćenje - pojasnio je Kon.

Podseća da je to odluka Kriznog štaba, koja tek treba da prođe Vladu, te da se može desiti da bude modifikovana.

Prosvetari: I mlađi osnovci da pređu na onlajn nastavu

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je danas roditelje da podrže prelazak osnovaca od prvog do četvrtog razreda na onlajn nastavu, jer je, usled nepovoljne epidemiološke situacije i kako kažu, velikog broja zaraženih učitelja, sve veći pritisak na direktore škola da obezbede stručne zamene i organizuju rad.

Krizni štab na jučerašnjoj sednici predložio je da srednjoškolci i osnovci od petog do osmog razreda pređu na onlajn nastavu, a da mlađi osnovci nastavu i dalje pohađaju u školi, a USPRS u saopštenju pita da li su učitelji zaboravljeni ili potpuno zanemareni kao deo obrazovno-vaspitnog sistema.

Prosvetari apeluju na roditelje da ih podrže u nastojanju da i oni pređu na onlajn nastavu, dok ih, kažu, još ima zdravih.

Video: Kon: Školski sistem funkcioniše

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    Razlog ne prelaska dece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole je jednostavan. Potrebno je jednom roditelju omogućiti da bude sa decom. Pošto u ustavu i pratećim zakonima stoji da deca mladja od 12 godina ne smeju da ostaju sama, tačnije da ostaju bez roditeljskog nadzora. Tu leži i objašnjenje za vrtiće, zašto nastavljaju sa radom.

  • Zaista?!

    A to što su svi bolesni i što nema ko da predaje manjoj deci?! Danas 5 i razredu, učiteljica bolesna kao i većina, nema zamene! Na čega to liči?! Moj neće ići, jer nema šta da radi u školi! Pričali o đumbiru!

  • Nikola

    Aman bre vise covece...idi u penziju...sve sto si rekao bilo je kontra

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima