≫ 

Kon objasnio dva aspekta zašto najmlađi osnovci i dalje idu u škole dok korona divlja u Srbiji

* U beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano 406 učenika i nastavnika zaraženih virusom korona * Prosvetari apeluju na roditelje da ih podrže u nastojanju da i oni pređu na onlajn nastavu, dok ih, kažu, još ima zdravih * Kon kaže da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole

  • 29

Video: Kon:Ispitivanja su pokazala da deca do deset godina retko prenose virus

Škole su i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da je zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji i porasta broja obolelih opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

On je za Tanjug rekao da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano 406 učenika i nastavnika zaraženih virusom korona.

Od 16. do 22. novembra i 134 beogradske škole prijavljeno 406 zaraženih virusom korona - 312 učenika (140 zaraženih iz osnovnih i 172 iz srednje škole) i 94 zaposlena ( 52 u osnovnim i 42 u srednjim školama).

U domu učenika srednjih škola, obolevanje je bilo kod sedam učenika i dva zaposlena.

- U prethodnoj nedelji je bilo 10 klastera, a to znači da je došlo do zaražavanja malih grupica i svi učenici su poslati na onlajn nastavu - naveo je on.

Kon je naglasio da bi se taj broj iz nedelje u nedelju povećavao, tako da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

- Kada govorimo o nižim razredima, manje je oboljevanja. Ispitivanja u svetu su pokazala da se kod dece uzrasta do deset godina retko prenosi virus, a da je kod starije dece češće prenošenje virusa - rekao je on.

Drugi aspekt, kako je rekao, zbog kojeg niži razredi nisu prešli na onlajn nastavu je socijalizacija koja je u tom uzrastu posebno značajna.

- Škole jesu i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, ali nagli ulaz virusa koji se sada dešava, sa ovolikim brojim novozaraženih jednostavno ne može da obezbedi toliko praćenje - pojasnio je Kon.

Podseća da je to odluka Kriznog štaba, koja tek treba da prođe Vladu, te da se može desiti da bude modifikovana.

Prosvetari: I mlađi osnovci da pređu na onlajn nastavu

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je danas roditelje da podrže prelazak osnovaca od prvog do četvrtog razreda na onlajn nastavu, jer je, usled nepovoljne epidemiološke situacije i kako kažu, velikog broja zaraženih učitelja, sve veći pritisak na direktore škola da obezbede stručne zamene i organizuju rad.

Krizni štab na jučerašnjoj sednici predložio je da srednjoškolci i osnovci od petog do osmog razreda pređu na onlajn nastavu, a da mlađi osnovci nastavu i dalje pohađaju u školi, a USPRS u saopštenju pita da li su učitelji zaboravljeni ili potpuno zanemareni kao deo obrazovno-vaspitnog sistema.

Prosvetari apeluju na roditelje da ih podrže u nastojanju da i oni pređu na onlajn nastavu, dok ih, kažu, još ima zdravih.

Video: Kon: Školski sistem funkcioniše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    26. novembar 2020 | 17:05

    Neka hvala prosvetari, necemo vas podrzati. Ko se plasi virusa moze online svakako, a online nastava je nikakva i bar ta 2 sata u skoli za malene mnogo znaci. Da nauce kako izgleda skola i kako se uci. Da pitaju sta ih zanima, a i da imaju kontakta sa drugom decom. A i vi morate zaraditi plate. Dosta ste se odmarali od marta do septembra... razumem da ih mrzi da rade, ali za decu je ovo vrlo potrebno

  • Mile

    26. novembar 2020 | 17:09

    Svi na online i svima raspust u isto vreme to jedino ima smisla,

  • Gag

    26. novembar 2020 | 17:26

    Pre pet minuta slušam Ružića na rts-u u beogradskoj hronici gde je čak dva puta izbegao da kaže koliko zaraženih ima u školama i uprono govori o procentima, sa takvim ministrima nećemo daleko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA