≫ 

Možda najstarije bure u Srbiji bilo je poklon, na njemu surova kletva, a evo kome je bila namenjena

Kralj Petar Prvi dobio je bačvu od unuka Karađorđevog buljubaše

  • 1
Bure, kletva, Kraljeva vinarija, Oplenac

Bačva sa brojem 2, Foto: Telegraf

Iako je knez Aleksandar Karađorđević bio taj koji se posvetio sadnji grožđa u Topoli, pravi procvat oplenačko vinogorje doživeće dolaskom kralja Petra I. U njegovo vreme vinogradi u Topoli toliko su rađali da grožđe i vino nije imalo gde da se smesti. Tradiciju je nastavio kralj Aleksandar Karađorđević.

Kralj Petar I je iza crkve dao da se sazida mali podrum gde je sve do početka Prvog svetskog rata prerađivano grožđe. U njihovoj vinariji na Oplencu ima jedna, kažu, najstarija bačva, zapremine blizu 4.000 litara, koja potiče iz 1909. godine.

Ona se izdvaja i po lepoti rezbarije. Tu bačvu je kralju Petru poklonio unuk Karađorđevog buljubaše Petar Joksić.

A "autor" stihova ozbiljno je izgleda shvatio izreku da je u vinu istina, pa su na bačvi izrezbareni stihovi kletve, upozorenje onima koji nisu neki ljubitelji: "Koji ne zna da treba rujno vince piti nije čovek već je izrod, tog će zemlja kleti." A možda je ipak sarkazam tada bio u obliku ove bačve...

Tu su i tri bureta koja su kao venčani poklon kralj Aleksandar i kraljica Marija dobili 1922. godine od srpskog, hrvatskog i slovenačkog naroda. U svako od njih urezani su početni stihovi himni tri naroda, pa i "Bože pravde".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    29. novembar 2020 | 21:49

    Da bez vina on nemože, kazni ga Bože, kazni ga Bože...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA