• 5

Danas za starije osnovce i srednjoškolce počinje nastava na daljinu: Evo kako će se đaci ocenjivati

, Telegraf

Nastava na daljinu za starije osnovce i srednjoškolce će se primenjivati do početka zimskog raspusta, 21. decembra

  • 5
Nastavnik, tabla, nastava na daljinu

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Stariji osnovci od petog do osmog razreda i srednjoškolci, od danas će nastavu pratiti onlajn, dok mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda, nastavljaju da idu u školu.

Odlukom Vlade Srbije, na preporuku Kriznog štaba, nastava na daljinu za starije osnovce i srednjoškolce će se primenjivati do početka zimskog raspusta 21. decembra.

Ministarstvo prosvete otklonilo je dileme kako će se učenici ocenjivati u dopisu koje je uputilo svim školama, i u kome navodi da će i ocenjivanje biti na daljinu.

škola, učionica

Foto: Unplash/Ivan Aleksic

- Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima - navodi se u dopisu direktorima škola.

Navode da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti, prenosi Tanjug.

- Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene - navode iz ministarstva prosvete.

Pismeni zadaci

Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.

Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Neocenjeni

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija), može ostati neocenjen.

Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lok

    Djaci ce testove raditi u skoli, tako da nije bas ocenjivanje onlajn.

  • galeb

    Najmlađi idu na redovnu nastavu, jer navodno nema ko da ih čuva? A ko ide po njih, i ko ih čuva, kada imaju skraćene časove?

  • Majka deteta sa autizmom

    I specijalne škole od 1-4 razreda su prešle na on line. Roditeljima je javljeno u petak popodne posle 17 h da se snadju šta od ponedeljka. Deci sa posebnim potrebama koja jedino i ifu u te specijalne škole ništa ne znači ta on line nastava. Tako su još jednom uskraćena za osnovna prava koja ostala deca od 1-4 razreda imaju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima