≫ 

Sve Konove "svađe" i Fejsbuk "bitke" tokom korone: Šta je rekao Novaku, Palmi, glumcu, kolegi...

Pisao je "majstorima","ostrašćenim lažovima", najavljivao tužbe, slao pozdrave

  • 61
Predrag Kon, ratovi, korona virus, Novak Djokovic, Nestorovic, Palma, Slobodan Custic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: ATA Images/Slobodan Miljević/Nikola Tomić/Marko Jovanović

Prethodnih meseci članovi kriznog štaba su gotovo pa neprekidno u žiži interesovanja javnosti. Najviše nas je interesovao, dok je bio član, dr Nestorović, koji ima i svoju fan stranu, doktorka Darija Kisić Tepavčević koju su umeli da prozivaju i zbog frizure, a možda ponajviše dr Predrag Kon, verovatno i zbog toga što je među aktivnijima na društvenim mrežama.   

Tako je poznati epidemiolog koristio svoj nalog da daje savete i preporuke, da nas upozorava šta treba da radimo da bismo smanjili rizike od zaražavanja, razračunava se sa "herojima i veseljacima koji mu prete preko društvenih mreža", da sarkazmom poziva ljude da za sve okrive krizni štab, da se "prepucava" sa kolegama i neistomišljenicima i odgovara na prozivke.

Poslednja u nizu, kada je dr Kon bio "meta", došla je od njegovog doskorašnjeg kolege, saborca iz kriznog štaba Branimira Nestorovića.

Doktor je na svom profilu podelio sada svima poznat animirani klip, pa su mediji ocenili da se popularni Nestor "sprda" sa svojim kolegama i da "udara" na krizni štab, posebno, jer su oni na klipu, na Predraga Kona i Branislava Tiodorovića.

Nestorović se pravdao da je klip objavila njegova supruga, uz njegovu dozvolu. On smatra da je klip simpatičan, i da se Bata, Branislav Tidorović, neće naljutiti, a znajući Kona, rekao je, "verovatno hoće malo".

Kon i Nestorović

- To govori o njemu i njegovoj duhovitosti... Nikada se nismo slagali u stavovima. U toku rada u Kriznom štabu nisam se javno konfrontirao sa njim jer smo bili u istom timu. Pretpostavljam da to smatra mojom slabošću. Istorijski sud o ponašanju u toku pandemije kao i detaljne rasprave doći će tek kada sve prođe. Ja ih vrlo staloženo, čista srca, čekam vrlo spremno, ali i sa punom odgovornošću - rekao je dr Kon za Kurir i dodao da "deo sa mrtvačkim glavama nije video i da ne može da komentariše".

Ni letos dr Kon nije bio ravnodušan na izjave kolege Nestorovića iako se svi sećamo zajedničkog gostovanja na RTS-u kada ga je Nestorović nazvao od milošte "Pecom".

- Kada mi neko kaže da nismo znali šta radimo, kao što je u jednoj prilici rekao prof. Nestorović, onda ja počnem da se tresem, jer je prosto neverovatno da je neko bio posmatrač svega toga, a da uopšte nije shvatio kolika je zamisao i pripremljenost bila i da uopšte ne razume medicinu - rekao je tokom juna Kon.

Kon i Ćustić

Kon se oglasio na svom Fejsbuk profilu i objavio status posvećen, kako je sam rekao, ostrašćenim lažovima.

- Najgori i ostrašćeni lažovi su oni koji vam kažu da lažem i da to radim iz interesa. Takvi lažovi nikada neće shvatiti šta je nasušna potreba za istinom - napisao je dr Kon.

Dr Kon je u komentarima potvrdio da je poruka upućena glumcu Slobodanu Ćustiću, koji je nedavno izjavio da dr Kon laže i zastrašuje narod.

Dr Predrag Kon, status Printskrin: Facebook/Predrag Kon

- Njegove tzv. preporuke, ako malo pročitate o svojstvima tih mera zaštite, nameću elementarno logičan zaključak da je glavni cilj zastrašivanje naroda i pretvaranje u večne pacijente - rekao je Ćustić za Kona.

Dr Kon je zbog poređenja sa nacističkim zločincem Mengeleom najavio i tužbu protiv glumca.

Dr Predrag Kon, status Printskrin: Facebook/Predrag Kon

Kon i Đoković

Teniser Novak Đoković je u prepisci u Fejsbuk grupi sa kolegama sportistima izneo svoj stav o vakcinisanju protiv korona virusa što je izazvalo veliki broj komentara u javnosti. Kako je pre nekoliko meseci naveo, on nije za vakcinaciju i ne bi voleo da ga neko primorava da dobije vakcinu da bi mogao da putuje.

"Ako to bude pravilo i zakon šta će onda da bude? Treba da odlučim da li ću ili neću da se podvrgnem tome. Imam svoje razmišljanje, a da li će se promeniti u nekom trenutku ne znam. Hipotetički, da se nastavi sezona u julu, avgustu ili septembru, mada nisu velike šanse, koliko sam razumeo odmah nakon ukidanja strogog karantina će postojati zahtev za obaveznu vakcinu, koje još nema", smatrao je tada Đoković.

Dr Kon je vrlo brzo i njemu uputio poruku:

- Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača, voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi vakcinacija jer imaš ogroman uticaj - poručio je Kon na svom Fejsbuk nalogu, ali je kasnije ipak izgubio u Telegraf anketi kada smo vas pitali da li ste na njegovoj ili Novakovoj strani u ovom "sukobu".

U međuvremenu se dr Kon opet vratio na pitanje vakcinacije, ujedno čestitajući najboljem svetskom teniseru na pobedi:

Dr Predrag Kon, status Printskrin: Facebook/Predrag Kon

Kon i Palma

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, je govoreći na sednici Skupštine Srbije pozvao vodeće lekare, koji rukovode borbom protiv epidemije korona virusa da se "povuku iz javnosti i ostave građane na miru".

Pomenuo je i dr Kona.

- Doktor Kon, svaka mu čast, ali kad god upalim neki kanal tu je doktor Kon. I niko od tih stručnjaka nije imao tačnu prognozu jer su pričali da će kad dođe leto nestati virus zbog visokih temperatura - ocenio je Marković u obraćanju tokom skupštinske sednice i dodao da je "počeo da se plaši dr Kona".

Epidemiolog se oglasio na svom Fejsbuk nalogu:

- Veliki pozdrav za gospodina Palmu! Nisam toliko "strašan" da bi me se plašio... Virus, međutim, zaslužuje respekt... Ma i njega se ne treba plašiti!!! Samo poštovati mere!!! - poručio je Palmi doktor Kon.

Dr Predrag Kon, status Printskrin: Facebook/Predrag Kon

Kon i Radovanović

Epidemiolog dr Zoran Radovanović objavio je ranije na svom Fejsbuk profilu tekst u kom je kritikovao svoje kolege, članove kriznog štaba, uz konstataciju da je ono što se dešava "verovatno najveća prevara tokom više od 800 godina postojanja srpske medicine".

Na početku svoje objave, Radovanović kaže da je svim kolegama bila dužnost da podržavaju lekare "bačene u vatru protivepidemijske borbe". Ipak, po njemu, preko nekih stvari se ne može preći. Nakon objava u medijima da je skrivan tačan broj obolelih i umrlih očekivalo se da će krizni štab "priznati nedelo i nastaviti da daje tačne podatke", naveo je Radovanović.

Dr Predrag Kon, takođe je na Fejsbuk nalogu, odgovorio svom kolegi da nema ni govora da je učestvovao "u bilo kakvoj zaveri ili svesnom lažiranju bilo kojeg podatka u toku ove pandemije".

Predrag Kon, status Printskrin:Facebook/Predrag Kon

Sve vreme radim na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom smo, na ovaj način, radili prvi put. Jedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10. do 19. juna. Po povratku 20. juna sam napisao pismo upozorenja Vladi republike Srbije. Teškoće u radu sa bazom Covid 19, po izjavi mojih saradnika počinju sredinom juna, pre toga ih nije bilo – kaže Kon i dodaje da ostaje na ovom poslu "do razrešenja, eventualne teške zdravstvene sprečenosti ili do prestanka pandemijske pretnje u skladu sa Hipokratovom zakletvom i svojom profesionalnom obavezom".

Kon i Panić

Zdravstveni sistem Srbije je zvanično pukao, ova izjava anesteziologa i predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića podstakla je Kona da reaguje i istakne da zdravstveni sistem u Srbiji "nije pukao".

- Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema - rekao je Kon na sednici Kriznog štaba.

Kon i "Ujedinjeni protiv kovida"

Lekari članovi udruženja "Ujedinjeni protiv kovida" uputili su otvoreno pismo epidemiologu Predragu Konu. On im je tim povodom odgovorio na svom Fejsbuk profilu.

Doktor je na početku naveo da su sva pitanja korisna - čak i ona, kako kaže i maliciozna, te da smatra da treba da nastave sa kritikom.

- Vreme za preispitivanje odgovornosti je pred nama. Svako dobro vam želim - naveo je on.

Predrag Kon, status Printskrin:Facebook/Predrag Kon

Kon se dotakao i njegove lične odgovornosti u okviru odluka koje su donošene u toku pandemije.

- Što se tiče moje lične odgovornosti nosim je nepokolebljivo i spreman sam da odgovaram na sva pitanja po završetku epidemije. Ovo što živimo je istorijska borba za čuvanje života stanovništva Srbije. Mnogi od vas su u toj borbi i ja ih sa poštovanjem slušam. Ima, nažalost, politikanstva i nekih kritika koje odbacujem. Treba razumeti da i vi nosite ogromnu odgovornost u ovom trenutku i nadam se da ste u potpunosti toga svesni, da ćete je prihvatiti i nositi kada dođe vreme preispitivanja - zaključio je naš epidemiolog.

Pitanja Ujedinjenih protiv kovida su bila vezana za različite situacije iz sva tri talasa epidemije, pa tako su preispitali i poslednju odluku, za koju je, kako kažu, i sam epidemiolog rekao da je doneta prekasno.

"Da li smatrate da ste kao epidemiolog u KŠ bez greške vodili ovu epidemiju? Ako da, da li je greška to što mere kasne 20 dana, po vašim rečima? Da li ste svesni posledica kašnjenja mera 20 dana? Ako ne, da li smatrate da i dalje treba da budete deo KŠ i imate legitimitet da se obraćate građanima", stoji, između ostalog, u pismu.

Podsetimo, dr Kon je tokom vanrednog stanja u nekoliko navrata najavljivao svoju ostavku. U aprilu je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je vreme da se povuče i prepusti boljima da vode pandemiju. U komentaru na Fejsbuku nedavno je napisao da odavno očekuje smenu.

"Davno očekujem smenu i to sam jasno saopštavao. Umesto toga sam odlikovan, pa imam još daleko veću odgovornost", napisao je Predrag Kon.

Video: Zašto je u trećem naletu korona virusa u Srbiji više ljudi sa težim kliničkim slikama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    2. decembar 2020 | 21:51

    Vakcina za Koronu se razvija od marta i uspesna je izmedju 90 i 95 %.Vakcina za sezonski grip se razvija 70 godina a uspesna je samo 40-50 %.Nesto ovde nije u redu.

  • Jagodinka Simonović

    2. decembar 2020 | 21:41

    Zbog ovog Kona i ne palim TV. Uvek priča nešto grozno...

  • Brundo

    2. decembar 2020 | 21:37

    Djokovic je taj koji je u aprilu isterao stvar na cistinu.Kon je inace u sukobu interesa jer obavlja javnu funkciju a pritom je i strucni saradnik za vise farmaceutskih kompanija.Medju tim kompanijama je i, gle cuda, Fajzer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA