• 3

Da li ste znali za Portal javnih nabavki? Evo šta donosi!

Javne nabavke predstavljaju izuzetno važan segment u oblasti upravljanja javnim finansijama, a u procesu pristupanja Srbije EU jedno celo poglavlje (poglavlje broj 5) posvećeno je baš javnim nabavkama. Otvaranje tog poglavlja rezultat je promena koje su sprovedene, ali i strateškog opredeljenja da se kroz reformu javne uprave sistem javnih nabavki u potpunosti harmonizuje sa pravnim tekovinama EU i učini transparentnijim i efikasnijim

  • 3
eUprava

Foto: Privatna arhiva

U skladu s tim funkcioniše i novi Portal javnih nabavki koji je počeo sa radom u julu ove godine.

- Svaki građanin, odnosno, svako zainteresovano lice može besplatno veoma jednostavno da se registruje na Portalu javnih nabavki, da označi javne nabavke za koje je zainteresovan, a putem Portala će na svoju i mejl adresu dobijati obaveštenja o svim aktivnostima preduzetim u toj javnoj nabavci počev od pokretanja postupka do zaključenja ugovora o javnoj nabavci uključujući i njegove eventualne izmene - objašnjava Dragana Marić, visa savetnica u Kancelariji za javne nabavke.

Ona kaže da su upravo zahvaljujući novom Portalu javnih nabavki u Republici Srbiji po prvi put uspostavljene elektronske nabavke u pravom smislu te reči.

Naručioci na Portalu javnih nabavki objavljuju svoje planove, javne pozive, konkursne dokumentacije i sve oglase o javnim nabavkama. Takođe, ponuđači putem Portala javnih nabavki dostavljaju svoje ponude u postupcima, mogu da zahtevaju pojašnjenja konkursne dokumentacije, da zatraže da im se omogući uvid u dokumentaciju sprovedenu u postupku pa i uvid u ponude drugih ponuđača. Portal javnih nabavki automatski sprovodi proces otvaranja ponuda a takođe se automatski kreira zapisnik o otvaranju ponuda koji se potom automatski šalje od strane samog portala svim učesnicima u postupku javne nabavke - kaže i dodaje da su više nego zadovoljni rezultatima iako Portal radi nepunih 5 meseci.

Do sada je na portalu registrovano preko 12 i po hiljada korisnika, od čega preko šest i po hiljada ponuđača. Pokrenuto je gotovo 4.800 novih postupaka javnih nabavki. Velika većina tih postupaka je uspešno i okončana. Kancelarija za javne nabavke svakodnevno pruža podršku korisnicima Portala putem svog kol centra, kako naručiocima, tako i ponuđačima - kaže Dragana Marić, posebno naglašavajući podršku EU.

- Novi Portal javnih nabavki je kreiran i realizovan upravo u okviru projekta podrška daljem unapređenju razvoja sistema javnih nabavki u Republici Srbiji koji je finansiran iz pretpristupnih fondova EU IPA 2013. Pored razvoja Portala, veliki doprinos kroz ovaj projekat pružen je i u pogledu pripreme novog Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata koji su doneti u cilju njegove primene, koji su usklađeni sa direktivama Evropske unije u ovoj oblasti, a što predstavlja jedno od merila za zatvaranje Poglavlja 5 Javne nabavke i korak dalje u procesu približavanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Pored podrške u vidu pripreme normativnih akata, kroz projekat je pružena značajna podrška jačanju administrativnih kapaciteta svih učesnika u sistemu javnih nabavki - objašnjava ona.

eUprava

Foto: Privatna arhiva

Sa novim Portalom stigle su velike novine za sve učesnike u javnim nabavkama, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ono što je novo za privredne subjekte je podnošenje isključivo elektronskih ponuda putem novog Portala, što u mnogome olakšava privrednim subjektima podnošenje ponude, skraćuje njihovo vreme kao i troškove prilikom pripreme ponude. Značajna novina koja smanjuje i administrativno opterećenje privrednih subjekata jeste i izjava o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor koja se koristi. To je jedan standardni obrazac koji koriste svi ponuđači u postupcima javnih nabavki kao preliminarni dokaz za ispunjavanje uslova za učešće u postupku javne nabavke i da ne postoje osnovi za isključenje iz samog postupka. - kaže Marija Marković iz PKS.

Ona dodaje da su članice Privredne komore bile i blagovremeno pripremljene za korišćenje Portala. “Privredna komora je u saradnji sa Kancelarijom za javne nabavke, uz podršku projekta EU za dalji razvoj sistema javnih nabavki u Republici Srbiji, organizovala osam praktičnih dvodnevnih radionica za primenu samog Portala, kako u Beogradu, tako i u gradovima širom Srbije”, navela je. Upitana da li sve ovo znači da je proces javnih nabavki u Srbiji sada usklađen sa evropskom praksom, ona odgovara - apsolutno. “To jeste i cilj donošenja novog Zakona, potpuno usklađivanje sa direktivama Evropske unije. Nadamo se da će to uticati na veću konkurenciju kod nas i ovi olakšani postupci, da kažem pojednostavljeni postupak učešća u postupcima javnih nabavki, nadamo se da će da utiče na mala i srednja preduzeća prvenstveno da više učestvuju u postupcima javnih nabavki i to će, naravno, uticati na veću konkurenciju i povećavanje broja ponuda, prosečnog broja ponuda u postupcima javnih nabavki, kaže Marija Marković iz Privredne komore.

Podsetimo, pravilno upravljanje javnim finansijama deo je reforme javne uprave u Srbiji koja je podržana od strane Evropske unije. Glavni koordinator reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Novi Portal javnih nabavki napravljen je uz podršku Evropske unije. Sprovodjenje  EU projekata čija je vrednost 3 miliona evra i dalje je u toku.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dimnjicar

    Hitno poreban sporet moze tucani ili obican. Da ima izlaz za dim na gore i da ima prikljucak za parno grejanje. I da ima relnu i rezervoar za toplu vodu i ventilator u relni i sijalica. I da ima motor za okretanje pilica.

  • Mare

    I mi sad treba da kao mislimo da javne nabavke vise nisu namestene?Hahahaha,dobar pokusaj.

  • Majkl Džondar

    To je samo maska. Sve se zna unapred ko će i šta da radi. Oni koji su u dogovoru s njima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima