≫ 

Stevanović: Imamo ogroman broj obolelih, pacijente raspoređujemo, leče se kod kuće, pa budu loše

Jutros je održan sastanak sa direktorima kovid bolnica

  • 41

U Palati Srbija ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je danas sastanak sa direktorima kovid bolnica, nakon kojeg je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije doc dr Goran Stevanović rekao da je situacija i dalje dosta teška. 

- Neki još uvek ne vide da imamo ogroman broj obolelih, da imamo ogroman broj pozitivnih, da se bolnički kapaciteti permanentno pune, da je broj ljudi koji su sa teškim kliničkim slikama i u intenzivnim negama sve veći i veći.  To je razlog zašto su danas ponovo, bez obzira na to što je bolnica u Batajnici počela sa radom, da se još racionalnije i potpunije iskoriste kapaciteti.

- Tako da ćemo sve pacijente, koji se nalaze u bolničkim kapacitetima, na kiseoničkim mestima, koji su u fazi oporavka, kada im je potrebno dalje lečenje bez kisonika, premeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom, da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente koji imaju teške kliničke slike - rekao je doc. dr Stevanović.

On je istakao da broj pregleda u svim prijemno trijažnim centrima i prijema ne opada.

- Ono što je zabrinjavajući trend u poslednje vreme jesta da nam dolaze pacijenti sa ozbiljnijom i teškom kliničkom slikom, koji su proveli nekoliko dana kod kuće u fazi samolečenja ili nedovoljnog lečenja. Više puta svi ističemo i pozivamo još od marta meseca da se ova bolest ne leči samostalno, da se ne leči u kućnim uslovima, bez konsultacije lekara koji rade u okviru kovid sistema.  To molim još jedanput, i apelujem na mere. To je jedino što može da nam pomogne pored pridržavanja mera - kazao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Đukić: Dosta trudnica, dece 

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" prof. dr Vladimir Đukić kazao je da su kapaciteti prenapregnuti.

-  Mi imamo trenutno 360 pacijenata, od toga sko 90 u jedinicama intenzivne nege. Naši kapaciteti za pacijente koji zahtevaju ventilatornu podršku zaista su veliki, ali su pacijenti izuzetno teški. Zahteva veliku apsorpciju i osoblja, i svih drugih resursa. Imamo 2o dece, 20 majki sa njima. Ima dosta trudnica koje zahtevaju i lečenje infektologa, i pulmologa, i intenzivista, i naravno ginekologa - naveo je Đukić.

Rekao je da su kliničke slike pacijenata mnogo teže nego u prethodnom periodu a da njihovi kapaciteti nikada nisu bili popunjeniji nego sada.

Bolnica u Batajnici je značajno relaksirala čitavu percepciju kapaciteta, ali i to će biti nedovoljno, vrlo brzo. Ona je popunjena sa 320 pacijenata za dva i po dana. Ostali delovi zdravstvenog sistema su prenapregnuti. Situacija zahteva ne ozbiljnost, nego realno sagledavanje stanje pacijenata. Svi oni koji zahtevaju bolničko lečenje biće zbrinuti.

- Ostali koji prečicama pokušavaju da dođu do bolnica, i oni koji žele da njihovi ostanu koji dan duže u bolnici, moraju da budu svesni da nekog drugog lišavaju šansi na kvalitetno i dobro lečenje. Zato apelujem da svi imaju poverenje u lekare koji leče te ljude, i da niko neće biti otpušten ni dan ranije a ni dan kasnije nego što medicinski parametri to dozvoljavaju - kazao je Đukić.

Koliko se otpusti, toliko se i primi

Direktor KBC "Zvezdara" Petar Svorcan istakao je da koliko pacijenata otpuste toliko odmah i prime. 

- Imamo 405 hospitalizovana pacijenata, od toga je 50 je u intenzivnoj nezi, od čega su 24  intubirana. Težak vikend je za nama. 116 smo primili od petka do jutros. Isto toliko smo otpustili. Juče smo primili 45 pacijenata a otpustili 40. Dominiraju više oni sa teškom kliničkom slikom nego oni koji imaju srednje tešku i svi pacijenti koji se primaju zahtevaju kiseoničku potporu u terapiji - rekao je Svorcan i apelovao na sve da poštuju mere.

Na pitanje da uporedi prošli vikend sa ovim, Stevanović je kazao da je situacija ista, jedino što imamo bolnicu u Batajnici.

- Pomera nam se broj obolih više ka onima koji imaju tešku kliničku sliku. Sve manje imamo onih sa lakšom kliničkom slikom - kazao je Stevanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HANI

    7. decembar 2020 | 11:04

    Sin, snaja, unuk 16meseci i prija svi pozitivni i vraceni u kucnu izolaciju na mirovanje a unuk stariji koji ima 11g negativan. Ko njih da opsluzuje. Vipovci: glumci.pevaci, idr. Odma u bolnicu i treba, ali treba i obicni smrtnicima da se omoguci.

  • Sky

    7. decembar 2020 | 12:13

    Moj brat se nije lecio sam kuci, nego je isao svaki dan doktrorima na preglede, vracali su ga kuci, nisu ga zadrzali u bolnici. Primljen je kad mu je vec bilo kasno, kad je bio bas upušten, nazalost posle 4 dana na respiratoru je preminuo. Imao je samo 35 godina, bez hronicnih oboljenja. Najgore vjerovao im je da nije nista ozbiljno. I sta cemo sad, njega nema pa nema...

  • 007

    7. decembar 2020 | 11:11

    Zasto jos uvek cute o Novoj godini? Zasto ne kazete nece je biti? Gajite nadu ovoj deci za neke zurke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA