≫ 

Novo upozorenje RHMZ-a: Danas udari košave orkanske jačine, poledica opasna za vozače, biće i snega

Magla smanjuje vidljivost

  • 0
Magla Jagodina Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Republički hidrometeorološki zavod jutros je izdao upozorenje u kom se navodi da će u košavskom području duvati jak i olujni jugoistočni vetar u košavskom području i Beogradu povremeno sa udarima oko 17, a na jugu Banata pre podne i sa udarima orkanske jačine preko 24 m/s. Posle podne i krajem dana vetar u postepenom slabljenju.

Takođe se navodi da će naredna dva sata na jugozapadu i jugu biti ponegde sa slabom kišom, a po kotlinama južne Srbije sa maglom koja će lokalno smanjivati vidljivost na manje od 100 m.

Kako je AMSS saopštio, mraz i hladna košava na ulazu i izlazu iz tunela, preko mostova, na nadvožnjacima i preko planinskih prevoja utiču na stvaranje poledice.

Vozači poledicu primete uglavnom kasno, tek kada izgube kontolu nad vozilom, zbog čega i danas treba da budu oprezni i brzinu i način vožnje prilagode uslovima na putu.

Povremeno slabe snežne padavine i danas treba očekivati u planinskim predelima Timočke i Negotinske Krajine, a može ih biti i na Kopaoniku, dok u ostalim krajevima Srbije povremeno slaba kiša može uslovljavati mokre kolovoze.

Nema zadržavanja na naplatnim stanicama ni na putničkim terminalima na graničnim prelazima.

Kamioni na Horgošu i Kelebiji na izlazu iz zemlje čekaju dva sata, na Batrovcima oko šest pet sati, a na prelazu Šid oko sat vremena.

Magla smanjuje vidljivost

Zbog pojave magle smanjena je vidljivost na pojedinim putnim pravcima, a na pojedinim deonicama ima snega, potvrdili su Putevi Srbije. Vidljivost je zbog magle smanjena na auto-putu E-75, na deonici petlja Bubanj potok - granica SRB/RSM (Preševo).

Takođe, na teritoriji Zajačara, na Čestobrodici vidljivost je od 50-70 metra, na Tresibabi je od 50-100 metara, na Babinom Zubu do 50 metara, a u opštini Negotin i na Rtnju vidljivost je do 50 metara.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Hladnije, oblačno sa kišom

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno vreme, mestimično s kišom, sa maksimalnom temperaturom od tri stepena u Timočkoj krajini do 10 stepeni na jugoistoku Srbije.

Na visokim planinama i u Timočkoj Krajini moguće je provejavanje slabog snega.

Posle podne u jugozapadnim, do kraja dana i u toku noći i u ostalim krajevima prestanak padavina i delimično razvedravanje, prenosi Tanjug.

Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni, u košavskom području povremeno jak i olujni, krajem dana u slabljenju.

Jutarnja temperatura od 0 do 5 stepeni, najviša dnevna od 3 stepena u Timočkoj Krajini do 10 na jugoistoku Srbije.

U Beogradu će sutra biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom. Uveče prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Vetar umeren i jak, južni i jugoistočni, sa povremenim udarima olujne jačine, krajem dana u slabljenju. Jutarnja temperatura oko 3, najvisa dnevna oko 6 stepeni.

U četvrtak će biti malo i umereno oblačno i suvo. U petak postepeno povećavanje oblačnosti.

Tokom pre podneva će se zadržati suvo vreme. Sredinom dana na jugozapadu, posle podne i u ostalim krajevima mestimično se očekuje kiša, na visokim planinama provejavanje snega.

Za vikend i početkom naredne sedmice zadržaće se oblačno mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom.

Temperatura u većini mesta oko prosečnih vrednosti.

Video: Ko je štitio Srbiju vremenskih nepogoda?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA