≫ 

Godišnje se odstreli 200 vukova u Srbiji, ima ih oko 1.000: Okrivljuju ih za pokolj koji počine psi

Kako navode iz Prirodnjačkog muzeja, mladunci vukova često završe u privatnim kavezima i zoo vrtovima, gde su izloženi zlostavljanju

  • 3
Vuk, vukovi, zivotinje Foto: Pixabay

Godišnje se u našoj zemlji legalno odstreli oko 200 primeraka vukova. Njihova brojnost u Srbiji se procenjuje na oko 1.000 primeraka.

Vuk, canis lupus, živi svuda, osim u nizijskim, gusto naseljenim predelima – u Srbiji ga nema u većem delu Vojvodine i u Šumadiji. Staništa su mu pretežno starije mešovite i listopadne šume u pobrđu i na planinama, ali se lako adaptira na sve tipove suvozemnih staništa, navodi na svojoj Fejsbuk stranici Prirodnjački muzej u Beogradu.

Stanje populacije je povoljno, sa stabilnim ili blago uzlaznim trendom. Procenjeno je da nije ugrožen i pored stalnog izlova.

Vuk, vukovi, zivotinje Foto: Pixabay

Nažalost, mladunci često završe u privatnim kavezima i zoo vrtovima, gde su izloženi zlostavljanju. Iako je vuk gotovo uvek glavni okrivljeni za stradanje domaće stoke, veliki broj šteta uzrokuju psi lutalice koji nemaju strah od čoveka i lako upadaju u torove i štale.

Vukovi su zaštićena vrsta, osim u Vojvodini gde je zaštićena lovostajem preko cele godine i gde je proglašena za strogo zaštićenu vrstu.

Jubilej Prirodnjačkog muzeja

Prirodnjački muzej je osnovan pre 125 godina, 19. decembra 1895. godine. Čitavih vek i četvrt ova ustanova je u misiji proučavanja i čuvanja prirodnog blaga Srbije i regiona, posvećena približavanju i pružanju javnosti naučno zasnovanih i istinitih informacija o prirodnim pojavama i njihovim elementima. Serijom događaja, izložbi, naučnih publikacija, digitalnih programa, kao i sadržajima na društvenim mrežama, u narednih godinu dana Prirodnjački muzej obeležiće ovaj značajan jubilej.

Video: Jezivi snimak napada čopora vukova na pse: Braća izašla iz mraka pa preklala čuvare domaćinstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija je

    10. decembar 2020 | 17:19

    Da se licno pitam lovci bi u sume isli samo da hrane divljac i da posumljavaju sumu, ako su vec ljubitelji prirode, medjutim tu se samo radi o gomili naoruzanih alkoholocara i svastojeda, cast izuzetcima koji je vrlo malo.

  • Nešo

    10. decembar 2020 | 23:36

    Apsolutno zabraniti lov na vuka i medveda.štetu koju naprave da nadoknadi lovačka organizacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA