≫ 

Miroslav je ubijen na dužnosti pre tačno 8 godina: Sećam se onog tvog "lele", osmeha i inteligencije

Policajac prve klase Miroslav Stamenković ubijen je u centru Vlasotinca sprečavajući pljačku zlatare

  • 27
Miroslav Stamenković Foto: Facebook

14. decembar 2012. godine bio je pijačni dan u Vlasotincu. Mesto vri od ljudi, posebno glavna ulica u kojoj je i jedna zlatara. Malo dalje, svega pedesetak metara, policijska stanica. Dok su Vlasotinčani to jutro bili u nabavci svežeg voća i povrća, tu u blizini počela je drama.

Još nekoliko dana ranije u malom mestu primećen je džip crnogorskih tablica. Toga su se posle tragičnih događaja prisetili Vlasotinčani. Džip su koristila trojica crnogorskih državljana koja se se spremala da opljačkaju zlataru. Upali su u radnju, naoružani i vezali dve radnice.

Vlasnik je na nadzornoj kameri video šta se dešava i alarmirao policiju. Miroslav Stamenković (27) policajac prve klase iz Leskovca, zatekao se u blizini i pokušao da zaustavi razbojnike. Bežeći iz zlatare, zapucali su na njega i teško ga ranili u grudi. Policajac je dvojici ipak uspeo da nanese smrtonosne rane, a njegove kolege su uhvatile trećeg učsenika u pokušaju pljačke.

Uvek nasmejan, natprosečno inteligentan...

Policajca Stamenkovića i osam godina od pogibije mnogi nisu zaboravili, jer "heroji se nikad ne zaboravljaju". Drugar iz klupe seća se njegove ljudskosti i natprosečne inteligencije, uzrečice "lele", zalizane kose bez koje, kako kaže, nije izlazio ni na fudbal koji je igrao rekreativno, uvek nasmejan i spreman za šalu, sa Partizanom u srcu...

Obojica ubijenih imali dosije

Sva trojica učesnika pljačke bila su poznata po brojnim nedelima u Crnoj Gori. Ubijeni su Darinko Vušurović (30), bivši bokser Radničkog iz Berana, pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog krijumčarenja skanka", 17 puta je prekršajno osuđivan, i imao pet krivičnih prijava. Velibor Lutovac (28), takođe je izgubio život u ovom obračunu, a pre 18 godina u holu Srednje medicinske škole u Beranu pokušao je da ubije školskog druga. Adnan Šuntić (29), jedini preživeli od trojice pljačkaša, 2010. godine je ranjen u obračunu dve grupe mladića u Beranu.

Posle pokušaja pljačke, uhapšena su i dvojica pomagača iz Kragujevca.

Hrabri policajac Stamenković je odmah prevezen u bolnicu, ali je nažalost, izdahnuo na samom ulazu u leskovačku bolnicu. Posle tragedije, na tom mestu ostala je spomen ploča. Miroslav je sahranjen na Svetoilijskom groblju u rodnom gradu.

Orden časti i ulica 

Posthumno, Stamenkovića je tadašnji direktor policije Milorad Veljović odlikovao ordenom časti. Tada se u javnosti povelo i pitanje opremljenosti policije, jer policajac Stamenković nije imao pancir, jer da ga je imao, možda bi i preživeo.

Mnogi su još tada smatrali da bi bilo lepo da u znak sećanja jedna ulica u rodnom Leskovcu ponese ime mladića koji je poginuo na dužnosti. Tek u septembru ove godine najavljeno je iz leskovačkog Gradskog veća da će to i da se desi.

Video: Mladić napao policajca nožem, iste sekunde je ubijen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Plavi

    14. decembar 2020 | 16:14

    Neka ti je vecna slava hrabri kolega!

  • Pravda

    14. decembar 2020 | 17:17

    Lepo bi bilo da drzava makar povede racuna o porodici nastradalih policajaca i uvek da ih se secaa koliki su to bili hrabri ljudi i odani svom poslu

  • Republika Srpska

    14. decembar 2020 | 16:25

    Vecna ti slava junače

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA