• 0
 ≫ 

Kakvo je stanje u prihvatnim centrima za migrante u Srbiji, u kojoj meri je korona ušla u njih

, Telegraf
 ≫ 

Prema nacionalnoj strukturi, najviše migranata je iz Avganistana, Sirije i Pakistana

  • 0
Korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zbog velikog napora zaposlenih, infekcija kovid-19 nije do sada u značajnijoj meri ušla u 19 prihvatnih i centara za azil u Srbiji, u kojima boravi 6.015 migranata, među kojima je i 660 dece, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Komesarijat na Međunarodni dan migranata, koji se obeležava danas, navodi i da Srbija ima jedan od najbolje uređenih sistema prihvata i upravljanja migracijama u Evropi i da u tom procesu nastavlja da postupa odgovorno, organizovano i humano, piše Tanjug.

Prema nacionalnoj strukturi, najviše migranata je iz Avganistana, Sirije i Pakistana, a posebno se vodi računa o zaštiti ranjivih kategorija, žena, dece, maloletnika bez pratnje, starijih i bolesnih osoba.

Deci migrantima omogućen je pristup obaveznom predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, dok deo pohađa i srednje škole, kaže se u saopštenju.

Podsećaju da je još od devedesetih godina prošlog veka utočište u Srbiji potražilo više od 800.000 izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, koji se zbrinjavaju iz budžetskih i donatorskih sredstava.

Komesarijat navodi da korona nije u većoj meri ušla u prihvatne centre velikim naporom zaposlenih.

Video: Udovičić: Sada je nemoguće zaštititi se od virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA