≫ 

Saznajemo: Četvorovalentne vakcine protiv gripa i u privatnim zdravstvenim ustanovama

Vakcina je namenjena za imunizaciju odraslih i dece starije od 3 godine

  • 7
vakcina protiv gripa, vakcinacija, korona Foto: Shutterstock

Četvorovalentne vakcine protiv gripa dostupne su i u privatnim zdravstvenim ustanovama, saznaje Telegraf.rs. 

- Imajući u vidu značaj vakcinacije protiv sezonskog gripa, kao i trenutnu epidemiološku situaciju, obezbeđene su dodatne količine četvorovalentne vakcine protiv gripa, za imunizaciju odraslih i dece starije od 3 godine, a koje su dostupne u privatnim zdravstvenim ustanovama - navode naši izvori u vrhu zdravstvenih vlasti.

Po mišljenju zdravstvenih stručnjaka, vakcinacija protiv gripa u uslovima pandemije COVID-19 izazvane SARS-CоV-2 od posebnog značaja, a kako bi se izbegao sudar gripa i korone.

Za stvaranje imuniteta četvorovalnetnim vakcinama potrebno je 2 do 3 nedelje.

U Srbiji je ove godine prava pomama za vakcinama protiv gripa.

Kako smo objavili prošle nedelje, u državnim zdravstvenim ustanovama je do kraja novembra potrošeno više od 90 odsto distribuiranih doza vakcina protiv ovog virusa

Srbija je od stranih dobavljača nabavila 344.000 doza vakcina protiv gripa, dok je Institut za virusologiju, vakcine i serume isporučio 100.000 doza vakcine "torlaksflu" od planiranih 250.000.

U petak, 18. decembra na sajt Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nabavljene su dodatne količine vakcina-   

- S оbzirоm nа vеlikо intеrеsоvаnjе zа vаkcinаciјu, pоsеbnо оsоbа stаriјih оd 65 gоdinа, nаbаvljеnе su dоdаtnе kоličinе vаkcinе prоtiv gripа. U pitаnju је čеtvоrоvаlеntnа vаkcinа Vaxigrip Tetra, čiјi је prоizvоđаč Sanofi Pasteur iz Frаncusкe. Оvа vаkcinа sе mоžе primеniti коd svih оsоbа stаriјih оd šеst mеsеci - navodi se na sajtu "Batuta".

Dodaju i da je do sada vаkcinisаnо оkо 400.000 оsоbа, štо је zа оkо 100.000 višе nеgо prоšlе gоdinе.

Video: Vakcinacija je najefikasniji način zaštite od gripa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    21. decembar 2020 | 13:52

    Ima li vakcine protiv histerije?

  • lela1984

    21. decembar 2020 | 14:10

    Primila sam jos u oktobru.Nabavljajte one koje treba,protiv kovida,ima i nas koji cemo se i te kako vakcinisati,s hronicnim bolestima,a za grip cemo mi lako.Ne umire se bas tako od gripa u 21-om veku,a od kovida se umire i to svakodnevno.

  • R R

    21. decembar 2020 | 14:36

    "Torlaksflu" ? Sta je sa TORLAK-om ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA