≫ 

Novi soj korone još nije ušao u Srbiju: U toku je analiza uzoraka iz 3. pika na prisustvo mutacija

U toku je obrada novih uzoraka iz trećeg pika, u kojima će se analizirati i prisustvo mutacija nalik soju iz Engleske, kažu dr Vidanović i dr Knežević.

  • 4
foto Pixabay foto Pixabay

U Srbiji još nije detektovan britanski novi soj korone, a naši istraživači sekvenciraju genom virusa iz trećeg pika u potrazi i za mutacijama karakterističnim za taj soj.

Do sada su glavni unosi korone u Srbiju bili iz Švajcarske, Italije, Nemačke, Danske i Austrije.

Dr Dejan Vidanović, viši naučni saradnik u Veterinarskom specijalističkom institutu „Kraljevo“ i prof. dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji rade na istraživanju sojeva korone u Srbiji, kažu da je „iz trećeg pika sekvencirano 11 uzoraka i prve analize nisu pokazale da se radi o drugačijem soju virusa u odnosu na prethodne periode epidemije“.

- U toku je obrada novih uzoraka iz trećeg pika, u kojima će se analizirati i prisustvo mutacija karakterističnih za britanski soj. Pretpostavka je da se ovaj soj virusa brže širi, a sojevi sa istim mutacijama su dokazani u Danskoj, Holandiji, Australiji, Južnoj Africi i Italiji. Zasad nema dokaza da ovaj soj izaziva težu kliničku sliku, kao i da vakcine nemaju zaštitni efekat protiv ovog soja virusa. A vrlo brzo će se znati i da li je vakcina efikasna i protiv ovog soja jer je već pola miliona ljudi vakcinisano u Britaniji - objašnjavaju stručnjaci i dodaju da je kod virusa u Srbiji još u prvom talasu uočena jedna mutacija na mestu proteina koji je odgovoran za njegovo vezivanje za ljudsku ćeliju, da ona postoji kod većine virusa koji cirkulišu u Evropi i da nema uticaj na efikasnost imunog odgovora na virus nakon vakcinacije.

Dosad su, kako piše Kurir,  uradili 150 uzoraka celog genoma SARS-CoV-2 iz prva dva pika epidemije, od marta do avgusta, a oni su iz zapadne i južne Srbije i Vojvodine.

Imamo najmanje pet nezavisnih unosa virusa u Srbiju, i to iz Švajcarske, Italije, Nemačke, Danske i Austrije - zaključili su istraživači i dodali da je kod različitih virusa utvrđeno između četiri i 22 mutacije. 

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej

    23. decembar 2020 | 10:38

    Brzo ce on!! Novo ubedljivanje da primimo vakcinu!

  • Horus

    23. decembar 2020 | 10:44

    Jeste, treba produžiti histeriju dok nam svima ne stave bukagije.

  • tea

    23. decembar 2020 | 10:11

    samo pustajte da slecu avioni iz britanije,eto nje za par dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA