• 73

Šta se dešavalo u Bogovađi? Migranti pretili radnicima da će ih ubiti motkama ako ne ljube prostirku

, Telegraf

* Migranti su u Bogovađi naterali radnicu da poljubi prostirku na kojoj se mole, a zatim gađali zgradu u kojoj su se nalazili radnici Komesarijata za izbeglice * Obezbeđenje nedovoljno * Neki prebačeni migranti u Preševo

 • 73

Zaštitnik građana utvrdio je tokom nadzora nad radom Centra za azil u Bogovađi da obezbeđenje u ovom centru nije dovoljno za održavanje bezbednosti prilikom većih nereda kakvi su bili 17. decembra, kao i da je većina migranata koji su učestvovali u neredima nastalim nakon što su naterali radnicu Komesarijata za izbeglice i migracije da poljubi prostirku za izvođenje njihovog verskog obreda, prebačena u prihvatni centar u Preševu.

Predstavnici Odeljenja za hitno postupanje Zaštitnika građana su tokom nadzora 28. decembra utvrdili da su prostor i objekti koje koristi Centar za azil u Bogovađi u vlasništvu Crvenog krsta Srbije, organizacije koja je angažovala privatno preduzeće "Dekapolit" za obezbeđenje objekata u ovom centru.

Prema rečima Marije Kerekeš Ristić, jedne od v.d. upravnica Centra, obezbeđenje koje je angažovao Crveni krst Srbije nije dovoljno za bezbednost prilikom većih nereda kao što su bili 17. decembra jer se tu nalaze jedan pripadnik obezbeđenja tokom dana i dvojica tokom noći.

Slučajno zgazila na prostirku

Milena Ribać, takođe jedna od v.d. upravnica koje rukovode centrom na nedeljnom nivou, pojasnila je da je do incidenta došlo 17.12.2020. godine kada je radnica, dok je sa pripadnikom obezbeđenja skupljala prljavu ćebad i delila čistu, slučajno zgazila na prostirku za molitvu. Nekoliko migranata su se pobunili zbog toga, ali su se brzo smirili i nastavili da se mole. Međutim, dvadeset minuta kasnije, grupa od pedesetak migranata počela je da viče u holu.

Pošto su se osećali ugroženo, radnici su izašli iz objekta i krenuli ka zgradi koju koriste zaposleni Komesarijata, ali su migranti krenuli za njima, opkolili ih i počeli da ih gađaju raznim predmetima, a zatim su počeli da lupaju prozore na upravnoj zgradi. Zaposleni su odmah pozvali policiju, ali je najpre došla samo jedna patrola sa dvoje policijskih službenika, a znatno kasnije više patrola, preneli su predstavnici Centra za azil u Bogovađi.

Pretili da će ih sve pobiti motkama

Migranti su tražili da radnica napusti Centar i da se izvini, što je ona i uradila, a onda su tražili da poljubi njihovu prostirku za molitvu, što je takođe učinila, ali do smirenja situacije nije došlo već su migranti tražili izvinjenje od radnika obezbeđenja, pri čemu su pretili da će ući unutra sa motkama i sve ih pobiti ako ne dobiju izvinjenje, utvrdio je Zaštitnik građana.

Radnik obezbeđenja se izvinio migrantima na engleskom jeziku, ali je odbio da poljubi prostirku. Kada je stigao veći broj policajaca koji su napravili obruč oko Centra, migranti su počeli da se mole ispred upravne zgrade a zatim se povukli u objekat u koji su smešteni i tamo počeli da lupaju stvari.

Prebačeni u Preševo

Oko 17 časova toga dana stigla su dva autobusa Komesarijata iz Šida, a zaposleni su tada izdvojili najmlađe migrante i one za koje su znali da nisu učestvovali u neredima. Ostale, kojih je bilo 79, poslali su u Centar u Preševu, pa je sada u Centru za azil u Bogovađi smešteno 95 maloletnih migranata.

Zaštitnik građana je 24. decembra po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija da je grupa migranata u tom centru naterala zaposlenu da poljubi prostirku za izvođenje njihovog verskog obreda, pokrenuo postupak kontrole rada Komesarijata za izbeglice i migracije radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa ovim slučajem i stepena bezbednosti u tom centru.

Video: U akciji u Kikindi van kampova zatečeno oko 170 migranata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lazar

  Treba ih ubiti od batina.To je necija majka,sestra,cerka, poniženje za ovu zenu i celu nasu državu. Da nam u nasoj zemlji maltretiraju majke.Stidi se Srbijo

  12
  0

  Podelite komentar

 • franklindesanta

  Ali pazi ti ovo. Pobuna preko 100 migranata koji prete da će pobiti osoblje centra i policija pošalje jednu patrolu sa dva policajca u kolima? A kada narod treba da se izbacuje iz stanova i da se hapse babe i dede koji na ulici prodaju cveće i kape jer su ih političari doveli do prosjačkog štapa, onda pošalju kordone policije u punoj opremi? Da li je ova država normalna? Da li postoji neko iz vlasti ko vidi gde ovo ludilo ide? Ako mogu Hrvati i Madjari da ih ubijaju od batina i ne daju im da prismrde granici, a i ko se probije odmah bude uhvaćen i ekspresno vraćen nazad odakle je ušao, zašto to ne može i Srbija?

  20
  0

  Podelite komentar

 • Mike

  Osim toga sto se nije javila ni jedna organizacija za ljudska I zenska prava. Ono sto je jos gore, je sto niko iz vlasti nije osudio ovo.

  21
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima