≫ 

"Svako će moći da bira vakcinu koju će primiti": Ruski Sputnjik V stigao u Srbiju

Stiglo je 2.400 doza

  • 96

Prvi kontigent ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V  stigo je danas u Srbiju, a malo pre 12 sati dopremljen je na Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".  

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je stiglo 2.400 doza ove vakcine, i objasnio da će građani moći da biraju koju vakcinu žele da prime. 

- Na kraju smo 2020., jedne teške godine  u kojoj smo konstantno vodili a i dalje vodimo borbu protiv opakog virusa kovid 19. Na kraju imamo jako lepe vesti. Ovo je značajan dan za Srbiju. Mislim da smo jedina zemlja u Evropi a možda i u svetu koja ima dve vakcine različitog proizvođača i dejstva. Jedna je američka, koja je već u upotrebi, i danas smo dobili 2.400 Sputnjik V ruske vakcine. One su različite po tipu delovanja. Prva je RNK vakcina a ova je zasnovana na adenovirusu. Ono što je zajedničko jeste da su obe kvalitetne bezbedne i da daju dobre rezultate.

- Država je pokazala veliku odgovornost prema građanima. Ispunili smo ono što smo obećali. Sada imamo dva "jaka aduta" da se ozbiljnije suprotstavimo kovidu 19 i da počnemo normalno da živimo. Apelovao bih na sve građane, i kao čovek, i kao lekar, da se masovno odazovu vakcinaciji. Vakcina je jedino sredstvo koje nam može pomoći u ovoj teškoj borbi - rekao je Đerlek.

On je dodao da će već 4. januara doći novi kontigent Fajzerove vakcine.

- U januaru bi trebalo da stigne 78.000, u februaru 98.000 a u martu 114.000 hiljada doza. Što se tiče upotrebe Sputnjika V, očekujemo da za dva, tri dana dobijemo upotrebnu dozvolu, tako da već posle Nove godine će moći da se koristi - rekao je Đerlek.

U drugoj polivini januara može da se očekuje i masovnija vakcinacija, pre svega zdravstvenih radnika.

- Očekujemo i kinesku vakcinu. U ALIMS-u kažu da su u pitanju dani kada će dobiti papire i za nju - kazao je Đerlek.

Prema njegovim rečima svako će moći da izabere koju će vakcinu da primi.

- Izuzetno je bitno da su sve vakcine besplatne. Ne bih želeo da se širi priča koja je kvalitetnija i bolja. Sve su bezbedne. Može se birati ali sve zavisi da li je ima na lageru. Ako je neko zainteresovan za Sputnjik V a nema je na lageru moraće da je sačeka. Ali, u svakom slučaju država će obezbediti da se bira vakcina - objasnio je Đerlek.

Vakcina je, po svim procedurama, dopremljena u hladnom lancu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima Nove godine.

U Srbiji je 24. decembra počela vakcinacija protiv korona virusa vakcinom kompanija Fajezer i Biontek.

Prvo je primila premijerka Ana Brnabić, zatim ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, a onda doktor Predrag Kon.

Vakcinacija je zatim nastavljena u gerontološkim centrima u Srbiji.

Osim ove dve vakcine, u Srbiju bi trebalo da stignu i kineske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    30. decembar 2020 | 12:32

    Da li uopste postoji neka zemlja u svetu sem nase u kojoj su politicari okrenuli ledja bolesnoj deci i gde narod skuplja pare da se lece deca dok oni daju kurti i murti,jel video to neko u svetu negde?

  • Teslina naslednica

    30. decembar 2020 | 12:38

    Ja cu moju da doniram nekom iz vlade, eto meni ne treba a taj neko neka ima imunitet x 2 🤷

  • Boža zemunac

    30. decembar 2020 | 12:28

    Bravo, super. Evo ja ću da se žrtvujem, pa ću svoju vakcinu pokloniti nekome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA