Upozorenje dr Srđe pred Novu godinu: Broj preminulih je veći nego što bismo ikad želeli da vidimo

Janković je skrenuo pažnju da je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi

  • 1
Srđa Janković, doček Nove Godine

Foto-montaža: Shutterstock, Tanjug/Zoran Žestić

Svako okupljanje više od petoro ljudi za Novu godinu je rizično i moglo bi dovesti do toga da sledeću godinu počnemo pričom o pogoršanju epidemiološke situacije, upozorio je danas epidemiolog Srđa Janković.

- Parametri su ohrabrujući, ali još je rano govoriti o poboljšanju, jer bolnice su i dalje pune. Broj preminulih je veći nego što bismo ikada želeli da vidimo, ali u ovom trenutku treba shvatiti da poboljšanje ide postepeno i da kriva preminulih kasni za krivom zaraženih, tako da još nemamo poboljšanje na nivou bolnica i intenzivnih nega, što je vrlo važno - izjavio je on.

Doček 2021. godine je važan ispit, ocenio je Janković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

- Nema organizovanog dočeka to jeste bitno, ali bitno je i da svi mi shvatimo da ova Nova godina ne dopušta da je dočekamo kao svaku drugu, nego treba da se ograničimo na proslavu u užem krugu sa ukućanima, sa najužom porodicom. Ako to svi uradimo počeće mnogo bolje ta nova godina za sve nas - naglaasio je on.

Janković je skrenuo pažnju da je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi.

- Ja ne savetujem nikome da slavi sa većim brojem ljudi. Okupljanja su rizična u ovom trenutku zato što virusa još uvek ima, on se kroz našu populaciju i dalje prenosi bez obzira što broj novozaraženih opada, i ukoliko bi bilo većih okupljanja za Novu godinu rizikujemo da već na početku godine ponovo pogorsamo situaciju i da u januaru ponovo pričamo o pogoršanju što niko od nas ne želi da vidi, a pogotovo ne kolege koje leče kovida pacijente - rekao je Janković.

Naglasio je da je dobro što je vakcinacija počela, ali je dodao kako je još rano da pričamo o kolektivnom imunitetu i da moramo da se štitimo pre svega prevencijom zaražavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA