≫ 

Da li su ovo poslednji kadrovi rugla sa Potpećkog jezera? Počelo uklanjanje otpada koji je naneo Lim

Procena je da ovde trenutno pluta oko 7.500 kubika otpadnog materijala

  • 9

Mehanizacija "Srbijavoda" i EPS-a stigla je na Potpećko jezero kod Priboja i započelo se sa uklanjanjem otpada koje je donela reka Lim sa svojim pritokama i tako od prirodnog bisera napravila pravu ekološku bombu.

- Procena je da ovde trenutno pluta oko 7.500 kubika otpadnog materijala, pretpostavljamo da je deo težeg otpada potonuo, a to ćemo proveriti kad dozvole vremenske prilike.

Sve ovo smeće koje se izvuče iz vode će uz poštovanje svih mera i standarda biti transportovano na deponiju Duboko. Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za maksimalno tri sedmice - izjavio je Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode".

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća, a koje potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši. U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila.

- Ovo je kratkoročno rešenje, a za dugoročno je potreban usaglašen rad sve tri države i uticanje na svest ljudi, jer nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije i naravio je ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo u Priboju. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije počeo od juče - rekao je Aleksandar Janović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, prenosi RINA.

Velike količine otpada koji je potonuo, prave problem radu hidroelektrane na jezeru Potpeć. Trenutno su na terenu mašine "Srbijavoda" i EPS-a, a očekuje se da će kasnije biti uključne i ekipe lokalne samouprave, koje će pomagati da se otpad ukloni iz svojevrsnih "džepova" koji je biti formirani na vodenoj površini, prilikom izguravanja smeća uz pomoć čamaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    11. januar 2021 | 15:53

    Šta ste do sada čekali? Pomoć sa strane? Memedović i Josifović ispredaju priče o tome koliko vremena, a vi ništa?

  • Kibu

    11. januar 2021 | 16:11

    To nam stize iz ekolske drzave

  • Samo kazem

    11. januar 2021 | 16:13

    Koliko vidim to je vecinom PVC otpad, znaci firma koja se bavi reciklazom PVC otpada dobije taj otpad gratis i recimo 12meseci poreske olaksice uz obavezu da ocisti sav otpad. Samo ocigledno da je tu problem oko one cuvene "KOLIKI JE MOJ DEO"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA