• 2

Obnovili su ljubav i dobili malog Radoša: On je sada prva beba u selu na Kosovu nakon 20 godina

Radoš je prva beba rođena posle više od dve decenije u povratničkom selu Blagača kod Đurakovca

  • 2
Mali Radoš, Blagača

Foto: Printscreen/TV Most

U selo Blagača se 2006. godine vratilo dvanaestak osoba, uglavnom starijih ljudi. Najmlađi žitelj je do sada bio Dušan Janković, koji se prošle godine oženio, a od pre mesec dana selo je bogatije za još jednog stanovnika - malog Radoša, prenosi "TV Most".

Radoš je prva beba rođena posle više od dve decenije u povratničkom selu Blagača kod Đurakovca.

- Do sada sam ja bio najmlađi u selu, sad je moj sin Radoš. Ovde ima dvadesetak domaćinstava, većinom stari ljudi. Drago mi je da sam postao otac, nadam se da će u ovom selu biti još mladih - kaže Dušan Janković, otac malog Radoša.

Ljubav je bila najveći razlog da se Sanja posle 20 godina vrati u svoje rodno mesto i tu zasnuje porodicu.

Mali Radoš, Blagača

Foto: Printscreen/TV Most

- Pre rata sam živela ovde, potom smo se raselili u Trstenik i posle 20 godina vratila sam se u svoje selo. Mi smo se pre rata družili, išli u školu zajedno, dolazila sam na odmor ovamo u selo i tako smo obnovili ljubav - kaže mama najmlađeg stanovnika Blagače.

Podmladak je podstrek za sve Srbe ovog i okolnih sela u opštini Istok za povratak i opstanak na tim prostorima.

- Opština Istok i Kancelarija za KiM pomažu porodicama koje imaju decu. Danas smo u selu u kojem se posle 20 godina rodila prva beba i ovo je podstrek i za buduće povratnike, i za ovu porodicu, i za nas, kao opštinu, da se trudimo da pomognemo koliko možemo ovakvim i sličnim porodicama kako bi nas bilo više - istakao je Mališa Đurić, predsednik Privremenog organa opštine Istok.

Iako u selu možda nemaju idealne uslove za život, Jankovićima ljubavi sigurno ne manjka, a prema njihovim rečima, nadaju se da će Radoš uskoro dobiti brata ili sestru i tako ponovo udahnuti život Blagači, u kojoj su poslednjih godina živele samo starije generacije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima