• 22

Nova pravila od 1. januara: Saobraćajna policija kontroliše vozače i na psihoaktivne supstance

, Telegraf

Prilikom teže saobraćajke se radilo toksikološko testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo psihoaktivnih supstanci, a sada će to postati redovna situacija i u kontroli saobraćaja

  • 22
BEGRAD POLICIJSKI ČAS KONTROLA POLICIJSKA PATROLA KONROLISE SAOBRAĆAJ

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci, naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Kontrola vozača pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci je ranije bila kampanjska aktivnost, a zbog složenosti i aparature kojom se obavlja testiranje, to nije bilo pravilo, međutim, od Nove godine to postaje stalna aktivnost, tako da svi oni koji imaju lošu naviku da sedaju za volan pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci imaće razloga da budu zabrinuti - rekao je Okanović za RTS.

On je napomenuo da se u slučaju teže saobraćajne nezgode po pravilu radilo toksikološko testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo psihoaktivnih supstanci, a sada će to, kako je naglasio, postati redovna situacija i u kontroli saobraćaja.

- Pripadnicima saobraćajne policije pomažu i pripadnici kriminalističke policije, koji vrše procenu na licu mesta da li lice pokazuje sumnju da je pod dejstvom narkotika, a onda se tek pristupa testiranju.

Dakle, zbog složenosti testiranja neće biti testiranje kao kad je u pitanju alkohol - da se svi vozači testiraju redom već samo ona lica čije ponašanje ukazuje na sumnju da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci - objasnio je Okanović.

Istakao je da je tokom proteklog vikenda 16 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a osam zbog nasilničke vožnje.

Video: Za 4 dana niška saobraćajna policija otkrila 1.713 prekršaja

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    Toliko nam je loša droga da ne bi nista ni pokazalo na testiraju 😂

  • Cobi

    1.713 prekršaja, od toga preko 1.000su prekršaji u vezi obavezne opreme koju 80% vozača ne ume da koristi, a u mnogim državama i nije obavezna. Ostale kazne se tiču pešaka i naravno strašan je prekršaj kada vozite 54 km, a ono dozvoljeno 50, dok mamini i tatini sinovi i dalje divljaju velikim brzinama. Poenta nije u kažnjavanju, već da učesnici u saobraćaju shvate odgovornost i poštovanje propisa, a policija da kažnjava jednako sve prekršioce, a ne samo sirotinju, jer povlašćene ne smeju ni da pogledaju a kamo li da zaustave pa još i da kazne.

  • Sexo

    Bitno je da oni gledaju prvu pomoc da li je starija od 5 godina. Znate li nekoga ko je otvorio prvu pomoc i previjao unesrecenog na putu? Vozim 26 god (21 profesionalno "E") i nikada to nisam vidjeo a jednom sam unesrecene iznosio iz vozila, peskir oko glave i gas bolnica kakvo previjanje gaze i zavoji nisam doktor vidar ni hecim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima