• 2

"Rasadnik" mrkih medveda: U skrivenim šumama Tare živi 60 jedinki, mlađi čak ne padaju u zimski san

Ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina, vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze, jer vam u suprotnom u susret možda može došetati - mrki medved

  • 2
Medved, tara

Medved / Foto: NP Tara

Planina Tara i njene raskošne šume prirodno su stanište za mrke medvede. Ovaj srpski turistički biser smatra se svojevrsnim rasadnikom ove retke zaštićene vrste, a prema podacima koji su dobijeni na osnovu monotoringa na Tari trenutno živi oko šezdeset mrkih medveda.

- Teško je prezicno utvrditi njihovu brojnost, jer snimci koje imamo sa hranilišta su mahom noćni, a oni nemaju šaru na leđima, poput na primer rakuna, tako da ne znate da li se radi o sitoj ili različitoj jediniki. Ono što utiče na brojnost mrkoh medveda na Tari svakako su ogromna netaknuta šumska prostranstva i skriveni kanjonski predeli, gde oni mogu da žive neometano od strane čoveka - rekao je za RINU, Branko Bezarević iz NP Tara.

Tara, planina

Tara / Foto: RINA

Monotoring mrkih medveda na Tari u većem obimu obavlja se od 2013. godine i trenutno je postavljeno 17 kamera, a na osnovu tih snimaka zaposleni u Nacionlanom parku dobili su preko potrebne podatke o njihovim navikama i načinu života na planini. Markirano je preko deset jedinki, a neki od njih nose imena Milica, Đuro...

- Ženke sa mladuncima su poprilično teritorijlne, dok ostali medvedi mogu dnveno da pređu čak i oko 60 kilometara. Dešava se ponekad i da pređu granicu, ali se pred zimu vrate "kući". Mrki medvedi ne padaju baš u potpuni zimski san, da se ne dižu do proleća, nekad se desi da mlađe jedinke uopšte ne nađu mesto za svoj brlog i ostanu budne preko zime - kaže Branko.

Na Tari postoje tri aktivna hranilišta na koje se medvedima, ali i drugim divljim životinjama iznose kukuruz i ostaci uginulih divljih životinja. Ove zime nisu primećeni tragovi medveda u snegu, pa se pretpostavlja da je većina njih ipak u zimskom snu, a oni budni dobro skriveni. Ipak, ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina, vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze, jer vam u suprotnom u susret možda može došetati - mrki medved.

Ukoliko se to ipak dogodi dajte medvedu dovoljno prostora da nastavi svoj put, nikako ga ne napadajte i ni u kom slučaju ne bacajte kamenje na njega, savetuju stručnjaci.

- Ako vam medved dolazi u susret, a nije vas primetio, učinite se prepoznatljivim -govorite mirno i polako se povlačite. Кada primeti ljudsko prisustvo medved će se najverovatnije odmah povući, no ipak nastavite pratiti njegovo ponašanje. Ako naiđete na medveda u neposrednoj blizini,posebno ako je to ženka s mladuncima zaustavite se, ostanite smireni te se polako povlačite nazad bez naglih pokreta i vike - poručuju iz NP Tara.

Video: Sve ste videli, ali ovo ne: Urnebesni snimak medveda koji komšijama pokšava da ukrade kola

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • mima

    sigurno je prelepo videti ih, mede medonjice lepe

  • Vule

    Oni bez pasosa l prelaze u Bosnu I nazad.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima