≫ 

Zaražena kuvarica i servirka škole u Kragujevcu danima radila, direktor: Nosila je masku i rukavice

- Čim sam čuo da postoji bilo kakva mogućnost da je zaražena, poslao sam je na pregled - kaže za Telegraf.rs direktor Osnovne škole "Dragiša Luković Španac", a na pitanje koliko je tačno da je dolazila iako je izgubila miris i ukus rekao je: "Koliko je tačno? A, ko to može da zna?"

  • 49
OŠ Dragiša Luković Španac Foto: Shutterstock, Youtube/RTV Kragujevac

Među roditeljima čija deca idu u Osnovnu školu "Dragiša Luković Španac" u Kragujevcu zavladala je panika pošto su slučajno saznali da je zaposlena u toj školi koja sprema i servira hranu za decu, dolazila na posao prošle nedelje četiri dana a da je bila zaražena koronom. Kažu da ju je direktor, čim je čuo šta se dešava, poslao na testiranje, pa od petka ne radi . U školi za Telegraf.rs kažu da nema mesta panici, da je radnica nosila masku i rukavice, kao i da su odmah preduzeli sve po protokolu.  

Nekoliko roditelja čija deca pohađaju ovu školu javilo se našoj redakciji. Oni tvrde da se sve ovo dešavalo prošle nedelje, da je zaposlena od 1. do 4. februara bila u školi, iako je primetila da je izgubila miris i ukus. Direktor ju je u četvrtak poslao na testiranje, kada je potvrđeno da je pozitivna na kovid 19.

- Ona i sprema i servira hranu za decu koja uzimaju besplatnu užinu preko Crvenog krsta. Očekivali smo da nam neko javi da povedemo računa, pitali smo u školi da li imaju neke podatke, svi ćute. Došla je zamena umesto te žene. Od radnika u školi sasvim slučajno smo čuli, jer svi se znamo u naselju, da je ona od ponedeljka imala simptome, da nije imala čulo ukusa i mirisa, išla je kod lekara opšte prakse, on joj rekao da ide u kovid ambulantu ali ona nije, već je nastavila da dolazi u školu jer se osećala dobro - pričaju roditelji.

Prema njihovim rečima, kada je direktor to saznao, odmah ju je poslao na testiranje i ona već u petak nije radila.

- Potvrđeno je da ima koronu. Ne znamo mi da li je škola dezinfiikovana. Niko nam ništa ne govori, niko nam nije rekao da obratimo pažnju na decu - kažu oni.

Ovoj zaposlenoj je, kako saznajemo u zdravstvenim kragujevačkim krugovima, korona potvrđena 4. februara.

Direktor škole Dejan Srećković potvrdio je za Telegraf.rs da je ova zaposlena zaražena. Kaže da ju je odmah uputio na testiranje čim je čuo da ima bol u grlu, i da su odmah preduzete sve mere koje nalaže protokol.

- Imamo zamenu. Drugi kuvar sada radi. Škola je odmah dezinfikovana. Dolazili su nam iz Instituta za javno zdravlje, i imamo mogućnost i da ponovo dezinfikujemo sve. Imamo i dovoljno sredstava i naše osoblje to radi svakodnevno po utvrđenom protokolu. Ja kada sam to saznao, naložio sam da dodatno i kuhinju odrade.

Na pitanje koliko je tačno da je zaražena zaposlena još od ponedeljka nije imala miris i ukus, a da je dolazila na posao kaže:

- Koliko je tačna? A, ko to može da zna. Ali, nema mesta panici, ona je sve vreme nosila rukavice i masku. Nije imala nikakve simptome. Čim sam saznao da postoji bilo kakva mogućnost, poslao sam je na pregled. Ne može niko da reaguje dok se neko ne požali - kaže Srećković i ističe da oni rade sa decom i da su i te kako odgovorni.

Dodaje i da nije bilo zaražavanja drugih osoba, da im je uobičajeno stanje po pitanju korone i da na dnevnom nivou obaveštavaju o svemu nadležnu Školsku upravu.

I u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu za Telegraf.rs da je direktor odmah, u trenutku kada je posumnjao da kuvarica ima simptome, izdao usmeni nalog da ide na testiranje.

- Nakon toga se ona nije više pojavljivala na radnom mestu - kažu u ndaležnom ministarstvu i dodaju da se temperatura u školi svakoga dana meri zaposlenima, a prema preporukama Instituta „Milan Jovanović Batut“, koje su poslate školama, dok je roditeljima sugerisano da svojoj deci mere temperaturu pre polaska u školu.

Video: Kon: Ispitivanja su pokazala da deca do deset godina retko prenose virus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bixy

    10. februar 2021 | 16:58

    A šta je direktor mogao? Čim je saznao da žena ima neke simptome, poslao je na testiranje. On je čovek sve uradio. Ako je ko kriv to je zaposlena što posle sugestije lekara opšte prakse, nije otišla u kovid ambulantu.

  • Ja

    10. februar 2021 | 19:17

    U bolnici u Kv radi samo jedan lift. Njime se voze pozitivni, negativni, leševi, novorođeni, smeće (infektivno, neinfektivno), hrana, osoblje... Biće da je kriva "servirka". Nije teško proveriti. Hvala.

  • 🤔

    10. februar 2021 | 17:07

    Tu u "jednoj" skoli, u provinciji... Zabranili roditeljima da ulaze u skolsko dvoriste, dovodis decu do kapije. Izgovor, korona. Sve je to ok. Ali, nije ok da vec danima u isto to skolsko dvoriste se desava buvlja pijaca. Pre neki dan sindikalna prodaja posteljine, danas isto, samo mali kucni aparati... Oni ne prenose kovid.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA