Za 4 dana se bira novi patrijarh Srbije: Već se spekuliše imenima, ovo su, navodno, favoriti

Sabor SPC, na kome će se birati novi patrijarh, zakazan je za 18. februar

  • 22
Narodna biblioteka Srbije i Platoneum d.o.o predstavili su knjigu Beogradski parimejnik Bački Irinej Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tabor okupljen oko vladike bačkog Irineja (Bulovića) može da računa na čak 29 sigurnih glasova od 39, koliko vladika ima pravo glasa, te tako smatraju da će naredni patrijarh SPC sigurno biti iz njihovih redova.

Obe struje unutar Sabora guraće svoje kandidate kao celinu - sva tri kandidata od kojih se potom bira patrijarh, a kako bi bili sigurni da će poglavar biti baš njihov čovek.

Kandidati jedne struje za patrijarha su vladike Irinej (episkop bački), Porfirije (episkop zagrebački) i Jefrem (episkop banjalučki), dok su najizvesniji kandidati druge struje vladike Joanikije (episkop budimljansko-nikšićki), Jovan (episkop šumadijski) i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Vladike Ignatije (episkop požarevačko-braničevski) i Grigorije (episkop diseldorfski i cele Nemačke) sada se vode kao solo igrači.

Sabor SPC, na kome će se birati novi patrijarh, zakazan je za 18. februar i iako je na prošloj sednici Sinoda SPC dogovoreno da se on održi u kripti Hrama Svetog Save, o toj odluci će se ovo telo ponovo izjašnjavati u utorak, 16. februara, kaže izvor Kurira iz Crkve.

- Odluka o mestu održavanja Sabora biće još jednom preispitana na sednici Sinoda u utorak. Međutim, verujem da će se na kraju ipak držati prvobitnog plana i da će se vladike okupiti u kripti Hrama - navodi  izvor Kurira.

Video: Šta je govorio patrijarh Irinej o Stefanu Nemanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    14. februar 2021 | 07:34

    Neka nam Bog da po blagoslovu naseg svetog Patrijarha Pavla da nam novi patrijarh koji ce nas povesti u zivot vecni bude vladika JOANIKIJE

  • Boki

    14. februar 2021 | 08:11

    U borbi za vlast vladike zaboravljaju šta su. Mislim da njihovi kandidati treba da budu zaista najbolji po svskoj pravdi, a ne po političkoj podobnosti ili ličnim interesima.

  • Dex

    14. februar 2021 | 07:31

    Nisu favoriti nego kandidati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA