≫ 

Kočović otkrio kada će kraj epidemije korona virusa u Srbiji

Na osnovu matematičkog modela profesor Kočović predvideo kraj borbe sa koronom

  • 24
Dr Petar Kočović Foto: TV Happy

Prof. dr Petar Kočović, koji pomoću matematičkih metoda predviđa tok pandemije korona virusa, kaže da će kraj epidemije u Srbiji biti krajem avgusta.

- Što se tiče Srbije, koristili smo jednu fantastičnu metodu astrofizičara Džona Ričarda Gota, profesora sa Prinston Univerziteta. On sada ima 72 godine, a kao mladom studentu su mu postavili pitanje kada će da se sruši Berlinski zid, a kako bi im odgovorio na to pitanje, on je koristio metodu koja se zove kopernikanska formula. Na osnovu iste metode, postavili smo interval da će epidemija u Srbiji najverovatnije da se završi do kraja avgusta - kazao je Kočović u intervjuu za Objektiv.

Ujedno, dodao je procenu portparola Kremlja Dmitrija Peskova da će se sve završiti do kraja septembra, uz napomenu da ne zna koju je metodu on koristio.

Komentarisao je i da je u zemlji 8,5 odsto vakcinisanih prvom dozom, i 0,6 odsto drugom dozom, te da to znači napredak velikim koracima.

-  Međutim, složio bih se da do kraja 2021. godine, pored toga što će biti dovoljno vakcina, moramo da budemo maksimalno oprezni. Kada se vakciniše izvestan broj ljudi, onda će zaraza da se priguši i da ostane na vrlo malim brojevima. Međutim, oprez je uvek vrlo dobra mera - rekao je.

Kočović je ocenio i da će najkasnije iz epidemije izaći Austrija, Švajcarska, Bugarska i Ukrajina.

Video: Pukovnik Udovičić: Treba biti oprezan da se korona ne bi razbuktala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA