"Broj umrlih sada ne raste, plašim se da će to doći za 7 dana": Ko će odlučiti o pooštravanju mera?

Predsednik Srbije kazao da nije prijatno "videti ove brojke"

  • 2
Bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Epidemiološka situacija u Srbiji nije laka i jednostavna zbog pojave britanskog soja virusa koji se ubrzano širi, a da li će biti oštrijih mera odlučiće, kao i do sada, epidemiolozi, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za medije nakon sednice SNS-a, Vučić je pozvao građane Srbije da nastave da poštuju epidemiološke mere i nakon prve doze vakcine, ali i 15 dana nakon druge doze, odnosno do početka njenog punog dejstva.

- Ne mogu da vam kažem da li će biti oštrijih mera, ali svakako nije prijatno kada vidite ove brojke - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će zbog rasta novozaraženih biti donete oštrije mere.

Izneo je podatak da je do sada pun imunitet steklo tek nešto oko 220.000 građana i dodao da je to mali broj.

- Građani moraju da znaju da nisu sigurni kada prime prvu dozu, pomoći će verovatno nešto, ali morate da budete strpljivi i sačekate 15 dana od druge doze - naveo je Vučić.

Istakao je da je država uradila sve što je mogla, da je nabavila četiri vakcine, po čemu je, kaže, najbolja u Evropi, ali i da je napravila najbolji informacioni sistem kojim je vakcinacija dobro organizovana.

Uprkos visokim brojkama po broju zaraženih, Vučić navodi da Srbija i dalje ima najmanji broj preminulih proporcionalno broju stanovnika.

- Dobro je da broj preminulih trenutno ne raste, ali plašim se da će nam to doći za sedam dana - rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vucic Presednik Vučić / Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Kazao je da razume kretanje građana i da im je potrebno opuštanje, jer u kovid uslovima žive već godinu dana.

- Koliko se zarazilo u Novom Sadu..., ali ne možete ljudima da zabranite da pokažu emocije prema nečemu uz šta su živeli 30 do 40 godina - rekao je Vučić.

Pozvao je građane da budu što je moguće disciplinovaniji, jer je Srbija zbog korone i do sada platila visoku cenu sa nekoliko hiljada preminulih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krizni stab

    23. februar 2021 | 19:44

    Nova odluka, nije bilo lako ali presekli smo!!! Od sutra tacno u pre podne svi gradjani moraju da nose duge gace!! Nema vise zezanja ni popustanja, zadajmo odlucujuci udarac ovom virusu!!!

  • DARKO 100%

    23. februar 2021 | 19:48

    Kada bi svet primio duhovnu vakcinu svako od svoje vere i u ono sto veruje i moli se ,pa ta korona bi nestla brzinom svetlosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA