Najduža ulica u Srbiji proteže se kroz 2 mesta i ima više od 700 brojeva: Da li znate gde se nalazi?

Dugačka je 12,5 kilometara i sadrži više  700 brojeva samo u jednom svom delu, a u ovoj ulici žive i meštani Temerina i Bačkog Jarka

  • 7
Novosadska ulica, Temerin i Bački Jarak.

Printskrin: Google maps

Iako mnogi misle da je najduža ulica u Srbiji Bulevar kralja Aleksandra u Beogradu, to nije istina, jer titulu najduže po kilometraži nosi nekadašnja Ulica Maršala Tita, a današnja Novosadska, koja spaja Temerin i Bački Jarak.

Dugačka je 12,5 kilometara i sadrži više  700 brojeva samo u jednom svom delu, a u ovoj ulici žive i meštani Temerina i Bačkog Jarka.

Ova ulica stara je više od dva veka i pamti mnogo toga.

Šezdesetih godina prošlog veka u njoj se nalazilo svega nekoliko kuća, da bi nakon toga ljudi počeli da kupuju placeve, a stambeni objekti da se nižu.

Novosadska ulica dugo je bila prva stanica poštanskih kočija koje su dolazile iz Beča, pa su preko Petrovaradina išle za Temišvar i Brašovan.

Temerin i Bački Jarak deli samo tabla sa nazivom mesta. Između njih nema ni praznine, ni atara, a brojevi u ovoj ulici, kada uđete u drugo mesto, samo počnu da se nižu ispočetka. Kada se dolazi iz pravca Novog Sada, prvo se ulazi u Bački Jarak u kome ulica ima 142 kućna broja, a pri ulasku u Temerin brojevi ponovo kreću od broja 2 pa do 694.

Ona je svima koji prolaze dodatno zanimljiva po tome što, i danas, uprkos trendovima, zadržava kombinaciju starog i novog ruha.

Kada krenete iz Bačkog Jarka nailazite na staru arhitekturu podunavskih Švaba koji su živeli tu pre Drugog svetskog rata, potom na kulturno-istorijsko nasleđe iz perioda posle Drugog svetskog rata - Etno brvnaru,  a na tom putu prema Temerinu, iza leđa vam ostaje i stari Vatrogasni dom.

I potreba za verom i tradicijom ostala je na glavnoj ulici, pa su svi hramovi ostali upravo na ovoj, "žili kucavici" dva spojena vojvođanska mesta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    28. februar 2021 | 22:28

    Ukoliko brojevi kreću ponovo od broja 2 logično je da to nije više ista ulica već nova. Tom logikom bi i na bulevar kralja Aleksandra mogao da se nadoveže Smederevski put.

  • Dare

    28. februar 2021 | 23:29

    Gledao se kviz Ja volim Srbiju.

  • Moma

    12. mart 2022 | 19:34

    Mislim da je najduza ulica Bulevar Karađorđa koji se proteze od Topole do Mladenovca. Ta razdaljina preko 20 km do 25 km.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA