≫ 

Ministarstvo prosvete odlučilo: Za ove škole se odlaže državna matura

Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine

  • 1
Fizika, knjiga, nauka, učenik Foto: Gerd Altmann /Pixabay

Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, koju je formirao prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog Branko Ružić donela je odluku da se vremenski interval za pripremu implementacije državne mature produži.

Sagledavajući aktuelnu situaciju i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje preduzete aktivnosti, doneta je odluka da se državna matura - odnosno završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola realizuje školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine.

Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali s obzirom na to da predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu Srbije i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, a uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave usled pandemije koronavirusa, Komisija će u kontinuitetu i pažljivo pratiti pripremu svaku od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“.

Jedan od fokusa ove Komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

U cilju uvođenja nacionalnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja, kao i drugim reformskim koracima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima snažnu podršku Evropske unije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sheila broflovski

    28. februar 2021 | 13:39

    Чињеница да до овог тренутка нема нити један једнини коментар говори у прилог чињеници да у Србији нема више ученика са негативном оценом. Заправо, скоро су сви одлични. Матуре биле државне или неке друге се организовано - преписују! Директори су срећни пошто им се не мрда столица, министар још више пошто му се не мрда фотеља. Годинама је толико све увежбано, разрађено и уиграно да ни за крађом испитних питања нема више потребе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA