"Sramota" stara 70 godina pronađena na Starom groblju u Nišu

Kao značajno kulturno dobro, Staro niško groblje je 1987. godine stavljeno pod zaštitu države

  • 4
Ciscenje starog groblja

Čaša stara oko 70 godina Foto: niskevesti.rs/S.P.

Slučajno nađena čaša, stara oko 70 godina, prilikom akcije čišćenja Starog groblja, pokazala je sav nemar, nebrigu i nepoštovanje prema onima koji su zidali temelje istorije Niša, oslobađali ga, gradili, razvijali i u njemu živeli.

U šali kažem da je kompleks Starog niškog groblja novo arheološko nalazište jer je na tom prostoru nedavno nađen komunalni antikvitet - ambalaža jogurta iz vremena kada Niš još nije imao svoju fabriku mleka. U stvari, postojao je pogon u okviru tadašnjeg Žitopeka, odnosno Agrokombinata - započinje priču Bratislav Vučković predsednik GO Palilula, na čijoj se teritoriji kompleks Starog groblja nalazi, pišu Niške vesti.

Od kada datira slučajno nađena ambalaža može samo da se pretpostavi. Tragovi brendiranja su još vidljivi, pa se lako uočava godina 1947. Te godine osnovan je pogon konzumne mlekare koji je radio u sastavu Agroindustrijskog kombinata Niš.

Niška mlekara, kao samostalno preduzeće, osnovana je 1957. godine sredstvima UNICEF-a za snabdevanje grada Niša i regiona mlekom. Tako je bilo sve do privatizacije dvehiljaditih godina.

Poslednja sahrana na Starom niškom groblju, obavljena je 30. decembra 1971. godine. Od tada je postepeno zatrpavano smećem, dok je priroda završila ostatak.

Ta čaša pokazuje koliko vremena nismo marili za prostor Starog groblja. Osim one prilazne staze, koju građani koriste kao prečicu, ostatak kompleksa nije očišćen niti uređivan decenijama. Bilo je sporadičnih, kako volim da kažem, barjaktarenja na nekoliko dana, ali temeljno čišćenje nikada nije sprovedeno - navodi Vučković.

Groblja su ogledalo svakog grada i najbolje oslikavaju mentalitet živih. Otkrivaju kulturu, tradiciju i običaje naroda, a to kako se odnosimo prema mrtvima je naš odnos prema sebi samima.

Punih 49 godina niko se ozbiljnije nije bavio ovim kompleksom koji zauzima površinu od 17 hektara. Sve do nedavno kada je veliki broj volontera, potpomognut gradskim službama, ustanovama i institucijama, uklonio smeće i rastinje koje se nadvijalo nad spomenike preminulih.

Za četiri meseca otkrili su jedan grad zaboravljenih - učitelja, lekara, pesnika, zanatlija, oficira, ratnika, predsednika opština, sveštenika, političara, Nišlija, Rusa, Šapčana, Crnogoraca, … više od 3.000.

Njihove večne kuće sada obasjava sunce, ali i otkriva da su sa mnogih poskidani ukrasi i ornamenti, pokradene biste i nadgrobne ploče, što je još jedna od slika našeg nemara i nebrige prema precima.

Od ove godine kompleks Starog groblja je, po prvi put u svojoj istoriji, uvršten u redovan program održavanja JKP "Mediana".

Kao značajno kulturno dobro, Staro niško groblje je 1987. godine stavljeno pod zaštitu države.

Video: Ekološka katastrofa: Jezero Ćelije se puni smećem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    1. mart 2021 | 20:20

    Ravnodušan prema plaču i konačno sasvim sam, obožavam ilovaču ne može mi ništa šljam...

  • Dragojlo

    1. mart 2021 | 23:21

    Groblja će vremenom i sa porastom populacije na Zemlji postati tesna i nepraktična. Kremacijom pokojnika zauzima se manje prostora za mrtve a tako više prostora ostaje živima.

  • Viki

    2. mart 2021 | 19:22

    Takva ambalaza nije postojala pre sedamdeset godina. Plasticne case su se pojavile pre cetrdeset godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA