U Kragujevcu najviše zaraženih među adolescentima: "Zbog njih imamo čitave porodice u bolnicama"

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović dao je punu podrška medicinskom delu Kriznog štaba za uvođenje policijskog časa

  • 3
Korona virus, Kragujevac

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Epidemijska situacija u Šumadiji i Kragujevcu je i dalje nestabilna. Od 20. februara raste broj zaraženih, dnevno se u gradu beleži više od 100, a direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović kaže da je najveći broj adolescenata kod kojih se potvrđuje korona virus.   

On je za RTS kazao da su brojke savršeno jasne ako svakog dana bude pozitivno 25 odsto testiranih.

- Broj zaraženih među adolescentima je najveći, imamo hospitalizovane relativno mlade, oni vrše horizontalno zaražavanje, prenose zarazu na roditelje, bake, deke, i nije retkost da imamo čitave porodice u bolnicama -  ističe Sazdanović.

Dodaje da su u UKC Kragujevac trenutno hospitalizovana 203 pacijenta, od kojih je četvrtina na intenzivnoj nezi.

- Ogromno opterećenje za naš sistem, naši intenzivisti i čitav sistem su prenapregnuti, pojavljuju se razni oblici problema koje uspešno rešavamo -  navodi Sazdanović.

Kada je reč o zahtevu medicinskog dela Kriznog štaba da se uvede vanredno stanje i policijski čas, Sazdanović kaže da im daje punu podršku. Dodaje da privreda mora da radi, ali da se treba zapitati da li kafići, restorani mogu da naprave tolike prihode da se iznesu potrebe za lečenjem kovid pacijenata.

- Rešenje je lična odgovornost, maske, distanca, čuvajte se rizičnog ponašanja i vakcinacija bilo kom vakcinom - naglašava Sazdanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    2. mart 2021 | 12:11

    Izgleda vise niko ne slusa medicinare, politika se u sve mesa, predsednik izrazava svoju volju i preti na taj nacin...ostavite sve, izadjite iz bolnica, pa neka oni i ugostitelji lece onda narod...sramota, prosle godine pred izbore zatvarali, tada su znali da brinu o narodu...

  • J...

    2. mart 2021 | 17:27

    Kako god okrenemo Vucic nam je uvek kriv!nije da ga branim ali odgovornost je na nama!mnogi bez gubitka mirisa i ukusu setaju idu na posao i zarazavaju druge!

  • Ana

    2. mart 2021 | 12:51

    Ali...virisne postoji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA