• 2

Ministar prosvete o probi male mature: Krajem marta, na klasičan način, uz epidemiološke mere

U svakoj sali će biti po 15 učenika i jedan nastavnik

  • 2
Deca dete maska učiteljica škola

Foto: Shutterstock

Probni završni test za učenike osmog razreda biće održan 26. i 27. marta na klasičan način, uz poštovanje epidemioloških mera, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Naveo je da će u sali biti 15 učenika i jedan dežurni nastavnik, uz poštovanje fizičke distance.

- Sve će biti u skladu sa pravilnikom koji definiše na koji način se odvija vaspitno-obrazovni proces - rekao je Ružić u Idvoru, odgovarajući na pitanja novinara.

DRZAVNA MATURA FAKULTETI RUZIC

Branko Ružić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Po njegovom nalogu, danas je formirana Radna grupa koja će raditi na neophodnim izmenama i dopunama zakona
kako bi se napravio osnov za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu.

Predloženo je da udžbenički komplet, odnosno udžbenik od posebnog nacionalnog interesa čine udžbenik za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je tim povodom održan pripremni sastanak na kome su razmatrane dalje aktivnosti u vezi sa nedavnom inicijativom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da javni izdavač objavljuje udžbenike za ove predmete.

Očekuje se da će Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima biti spreman do polovine ovog meseca.

Novi udžbenici biće spremni za školsku 2022/2023.

Ministar Ružić je naveo da je realno očekivati da će jedinstveni udžbenici za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju biti spremni za školsku 2022/2023. godinu i istakao da nema razloga da se zbog toga menja nastavni plan i program.

- Očekujemo da, u skladu sa razgovorom koji sam imao i sa predsednikom Republike, pripremimo i pošaljemo prema Vladi Srbije predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima. Nakon toga, nakon skupštinske rasprave i donošenja zakona krenuli bismo u implementaciju - rekao je Ružić.

Dodao je da je realno očekivati da pomenuti udžbenici budu spremni za školsku 2022/2023. godinu.

- Što se tiče programa, čitav kurikulum je izmenjen, usklađen i nema razloga da se na bilo koji način programi i planovi menjaju zbog ove zakonske inicijative - dodao je ministar.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima