≫ 

Kon traži zatvaranje 10 do 14 dana, Vesić smatra da je agresivna vakcinacija jedino rešenje

Rigorozne mere koje važe ovog vikenda tema su jutarnjeg programa TV Prva, na kojoj gostuju Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i dr Predrag Kon

Goran Vesić i Predrag Kon Printskrin: Prva

Sinoć je komunalna milicija obišla preko 250 ugostiteljskih objekata, a obilazila je i autobuse gradskog prevoza. Kako kažu, najveći broj ugostitelja pridržava se mera, a to važi i za putnike u gradskom prevozu. Rigorozne mere koje važe ovog vikenda tema su jutarnjeg programa TV Prva, na kojoj su gostovali Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i dr Predrag Kon.

Mere koje važe za vikend neprihvatljivo su kratke za medicinski deo Kriznog štaba, objasnio je dr Kon na početku razgovora.

- Mi se nalazimo u situaciji u kojoj više nemamo izbora, mi moramo na neki drastičan način da prekinemo ovaj lanac prenošenja i da obezbedimo da nam opstane zdravstveni sistem. Više je nedelja prošlo kada smo tražili 5 dana potpunog zatvaranja, pa smo onda to povećali na 7 dana kao apsolutni minimum, sad se to povećava, sad je minimum 10 dana do 14, to je ono što smo rekli na Kriznom štabu, a zato što je virus toliko svuda oko nas, da mi smatramo da je nemoguće zaustaviti ga efektivno bez tako drastičnih mera - kazao je Kon dodajući da bi postojeće mere, ako bi se poštovale, bile dovoljne, ali da to nije slučaj u praksi.

Međutim, zamenik gradonačelnika Goran Vesić smatra da je vakcinacija prioritet i način da se izađe ne samo iz zdravstvene, već i ekonomske i društvene krize.

- Doktor je upravo dobro rekao, ako bi se poštovale mere, tada bi bilo dovoljno da samo one budu na snazi, ali je jasno da posle godinu dana to ne možemo da dobijemo ni u Srbiji, ni u bilo kojoj drugoj zemlji Evrope. Vidite da se svuda dešavaju različiti skupovi ljudi, da ovo nije samo zdravstvena kriza, ovo je i ekonomska kriza, ovo je društvena kriza... Naš stav, Grada Beograda, je da se striktno poštuju mere, da se ide agresivno u vakcinaciju i revakcinaciju, jer to je jedini put da izađemo iz ove krize, ili ćemo se svi zaraziti ili ćemo se svi vakcinisati. Ja sa ponosom mogu da kažem da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 26,15 posto punoletnog stanovništva - kazao je Vesić.

On podseća da, osim zaštite javnog zdravlja postoji i ekonomija, a ekonomija je ta koja daje novac da se štiti javno zdravlje. A to znači i finansiranje medicinske opreme, pa i vakcina.

Kon je saglasan da je masovna vakcinacija jedini izlaz, ali navodi i da je problem što je ona krenula u trenutku kada je virus prisutan gotovo u svakom zatvorenom prostoru.

- Što se Beograda tiče, zaista je impresivno ovo što se dešava po pitanju organizacije vakcinacije, to treba da bude primer za celu Srbiju, tu uopšte nema dileme, jedini izlaz iz ove situacije je masovna vakcinacija i to što brže. Mi smo masovno krenuli u vakcinaciju u trenutku kada smo još uvek imali vrlo visok nivo aktivnosti virusa. Mi smo uočili taj rizičan trenutak, kada je pred sretenjske praznike potojala mogućnost da se ubrza ta aktivnost. Krenuli smo sa masovnom vakcinacijom u trenutku kada vi imate visoko prisutan virus, a ja tvrdim da mi i ovde sada imamo virus, ali on je u toliko malom broju da ne može da zarazi, on nestane za 2 do 6 sati, u bilo kom zatvorenom prostoru postoji virus - kazao je dr Kon.

Mnogi se zaraze i nakon prve doze primljene vakcine, očekujući da su zaštićeni, a neki su je primili i u periodu inkubacije.

On je dodao i da se za sada prvensveno vakcinišu stariji, jer je to prioritet zbog čuvanja života.

- Istovremeno mladi, željni zabave i provoda i dalje dižu aktivnost virusa - upozorava Kon.

Kon kaže da je važno zaštititi stoga i mlađe, jer oni najviše šire virus.

Voditeljka je spomenula i opasku dr Šeklera, koji je jednostavno rekao "ili pare - ili život".

- U ovoj situaciji mi hoćemo i pare i život, ja to razumem, ali unekom trenutku zaista nema izbora. Orijentacija medicinskog dela je da mora da se sačuva zdravstveni sistem, jer njegovim stvarnim padanjem će se drastično povećati smrtnost, ne samo od kovida. U ovoj situaciju, kada imamo vakcinu, smatramo da je kombinacija jednog potpunog sprečavanja kontakata uz maksimalnu vakcinaciju ono što je najidealnije - rekao je Kon i dodao da lekari nisu eksperti za ekonomiju i upravljanje državom.

Vesić je rekao da poštuje sve što je rekao dr Kon, jer on govori o stvarima sa medicinskog aspekta, ali je na njima (Kriznom štabu, gradu, državi...) da obezbede radna mesta za ljude i zato se trude da nađu meru između zaštite zdravlja i ekonomije.

- U sektoru ugostiteljstva, odnosno usluga u Beogradu radi formalno 40.000 ljudi. Čitave profesije koje ne rade ništa godinu dana. To su ljudi kojima moramo da omogućimo da rade i zato je važno da se borimo za njihova radna mesta - kazao je Vesić i istakao da je Komunalna milicija zatvorila svaku žurku za koju je dobio informaciju da se ilegalno održava.

Kon je rekao da se u Štabu svi uzajamno razumeju, a da donošenje odluka nije jednostavno, ali da je važno da, uprkos kritikama, medicinski deo Kriznog štaba ostane u timu.

Vesić je rekao da mora da se obrati pažnja i na druge gradove u Srbiji.

- Krivo mi je što se samo priča o Beogradu, gde se najviše poštuju mere - kazao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gazda Rajko

    13. mart 2021 | 10:09

    Da li postoji neko u Srbiji koga ovaj Vesic ne nervira???

  • Max

    13. mart 2021 | 10:16

    Decembra 8000 dnevno, ćutao si. Sada posle zimovanja i svega ostalog, kako te nije sramota da se pojavljuješ?

  • shone

    13. mart 2021 | 10:29

    Agresivna vakcinacija ??? To je teror nad gradjanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA