Fotografije neverovatne akcije: "Teroristi" napali skijalište, "taoce" spasavalo 85 specijalaca

Združena antiteroristička vežba održana je na Kopaoniku

  • 7
ZDRUZENA ANTITERORISTICKA VEZBA KOPAONIK Foto: MUP RS

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice, Helikopterske jedinice, Žandarmerije i Policijske uprave u Kraljevu, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja izveli su danas na Kopaoniku združenu antiterorističku vežbu u kojoj su prikazali veštine i sposobnosti u rešavanju talačke situacije, oslobađanja i zbrinjavanja talaca.

Pomoćnik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Goran Stojanović istakao je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno usavršavaju taktičko-operativne veštine i znanja i da su spremni da u svakom trenutku odgovore na bilo koju kriznu situaciju.

On je objasnio da je u združenoj vežbi u zimskim uslovima učestvovalo 85 policijskih službenika, SAJ-a, Žandarmerije, Helikopterske jedinice i kraljevačke policije, Ispostave na Kopaoniku, kao i strateški partneri Sektora za vanredne situacije Gorska služba spasavanja.

Stojanović je dodao da je u vežbi korišćeno 10 motornih vozila i dva helikoptera H145.

Prema njegovim rečima, u ovakvim situacijama ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti i formira Štab strategijskog nivoa, koji rukovodi celom operacijom savladavanja terorista i oslobađanja talaca.

On je naglasio da su pripadnici specijalnih i posebnih jedinica policije uvežbani i utrenirani za rešavanje kriznih situacija u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svim drugim slučajevima koji zahtevaju njihovo angažovanje.

- Naš posao je bio da uradimo medicinsku evakuaciju i transport  povređenog taoca, pomoću motornih sanki i specijalnih nosila. A zatim  transportujemo do policijskog helikoptera, opremljenog za traganje i spasavanje. Trudimo se da kroz različite vežbe svakodnevno podižemo nivo obućenosti naših spasilaca - rekao je Branislav Ćurčin, spasilac  Gorske službe spasavanja Srbije.

U vežbi su učestvovovala 4 spasioca Gorske službe spasavanja.

Cilj antiterorističke vežbe koja je izvedena na Kopaoniku bio je prikaz reagovanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u situaciji terorističkog akta na skijalištu i talačke situacije u objektu u neposrednoj blizini.

Pripadnici SAJ-a, Žandarmerije i Helikopterske jedinice u sadejstvu izvršili su upad u prostorije u koje su se sa taocima zabarikadirali teroristi, blokirali širi rejon oko objekta, savladali ih i oslobodili taoce.

Po savladavanju terorista, taoci su evakuisani, a prvu pomoć povređenima pružili su pripadnici Gorske službe spasavanja, koji su ih uz pomoć motornih sanki i specijalnih nosila, odvezli do policijskog helikoptera opremljenog za traganje i spasavanje.

Združenoj vežbi prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    14. mart 2021 | 14:28

    Vezba razbijanje korona centara.

  • GG

    14. mart 2021 | 13:57

    Sve je to lepo kad niko ne uzvrati pucnjavom

  • Гаргамел

    14. mart 2021 | 15:20

    А у радни однос у Војску Србије у гарнизону у Сремској Митровици примљена официрска распуштеница којој је као самохраној мајци једина обавеза да за плату од 46000 долази радним даном на посао. Ослобођена је дежурстава и терена, дође на посао седи пије кафу и у 15 часова оде кући. НапреДНО нема шта !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA