Univerzitet u Kragujevcu poništio 22 diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske

* U proceduri provere još 22 osobe koje su završile iste studije * Poništena i jedna doktorska disertacija

  • 3
Medicinska sestra doktor maska bolnica koronavirus Foto: Tanjug/AP

Univerzitet u Kragujevcu poništio je 22 diplome medicinskim sestrama koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu studentima iz Hrvatske, potvrđeno je za RTS na Univerzitetu u Kragujevcu.

To su medicinske sestre koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu za strukovne studije medicinskih sestara koji su izvodili Univerzitet u Zenici i Evropski centar za mir i razvoj. Studije nisu bile legalne, jer je zabranilo Ministarstvo prosvete Republike Hrvatske.

Posle zabrane izvođenja nastave u Puli, studenti prelaze na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i upisuju treću godinu studija, bez nostrifikovanja uverenja o prethodno položenim ispitima.

Studije su se odvijale u periodu od 2011, a sporne dilome su izdate 2014. godine.

Inače, Evropski centar za mir i razvoj, kako je potvrđeno na kragujevačkom Univerzitetu, nema dozvolu za rad, niti akreditaciju za izvođenje studijskih programa u Srbiji.

Generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu Marko Lukić kaže za RTS da su u proceduri provere još 22 osobe koje su završile iste studije.

- U narednom periodu očekujemo odluku i po osnovu njihovih dipoloma. Pored strukovnih sestara, poništena je i jedna doktorska disertacija, takođe po osnovu studijskog programa koji je nelegalno izvođen u Republici Hrvatskoj, i u proceduri provere je 15 doktorskih disertacija za lica sa područja Kosova i Metohije i Republike Makedonije za koja postoji sumnja, da su stekli diplome na Univerzitetu u Kragujevcu, bez upisa na prethodne studijske programe i bez dozvole za rad za njihovo izvođenje - kaže Lukić.

Svu dokumentaciju oko spornih diploma, Univerzitet u Kragujevcu predao je policiji radi preduzimanja daljih radnji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    25. mart 2021 | 08:07

    Hahahahaha koliko takvih skola ima, izgleda da niste dali nekome dovoljno para ili nije bio u prici pa vas odrukao🤣🤣🤣

  • JA

    25. mart 2021 | 16:18

    Ima i nasih politicara 😂

  • Lord

    25. mart 2021 | 10:58

    Opet Krsgujevac???I naravno,niko nece biti kriv...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA