Na pomolu rešenje za otpad u reci Lim: Za 70 miliona dinara dobićemo čisto Potpećko jezero

Hroničnoj ekološkoj katastrofi bliži se kraj

  • 0
Ekološka katastrofa u Priboju: Lim se ne vidi od smeća, ugrožen rad Hidrocentrale Foto: RINA

Decenijski problem plutajućeg otpada rekom Lim konačno bi mogao biti dugoročno rešen. Realizacijom projekta "Izgradnja plutajuće rečne pregrade za prikupljanje ambalažnog otpada i ostalih vrsta otpada u Potpećkom jezeru", Priboj je od resornog ministarstva za zaštitu životne dobio je 36 miliona dinara. Ukupna vrednost projekta je 45 miliona dinara, od kojih je učešće lokalne samouprave 9 miliona, odnosno 20 procenata.

Video: Tuga koliko smeća: Počinju radovi na čišćenju Potpećkog jezera

- Sredstva su dobijena po javnom konkursu, koji je raspisalo ministarstvo, za sufinansiranje realizacije projekata zaštite i očuvanja voda, kao prirodnih resursa na reci Lim, u 2021. godini. Misija ministarstva kroz sufinansiranje ovakvih projekata je očuvanje kvaliteta voda, kao prirodnih resursa, otklanjanje posledica od zagađenja i primene kreativnih mera, te su podržani i projekti susednih opština, Prijepolja sa 15 miliona i Nove Varoši sa 19 miliona dinara - navodi se na sajtu opštine.

Na ovaj način, sa ukupnim iznosom od 70 miliona dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine pomaže lokalne samouprave u rešavanju gorućeg problema sa nakupljanjem otpada sa divljih deponija u okolini reke Lim, te se isti stavlja pod kontrolu. Na taj način se štite ekosistem reke, flora i fauna, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće ekološki čistije. Osim ekološkog efekta, stavljanje plutajućeg otpada pod kontrolu, imaće efekat i na lokalni turizam, koji se oslanja na istorijski značaj objekata u neposrednoj blizini, ali i ekonomski efekat. Projektom je planirano da pored sprečavanja daljeg toka otpada, sav prikupljeni otpad se reciklira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA