Bombe sa osiromašenim uranijumom još su na teritoriji Čačka: Na "Slobodu" bačeno preko 50 projektila

Najgore su bile "krmače" sa glavama osirumašenog uranijuma

  • 5
Bane Drobnjak Printskrin: TMS

Tokom bombardovanja te 1999. godine, ciljevi NATO agresora bili su vojni, infrastrukturni i privredni objekti koji su od vitalnog značaja za Moravički okrug. Ti ciljevi gađani su sa raketama koje u sebi sadrže osiromašeni uranijum gde je samo na teritoriji Moravičkog okruga bačeno je 273 bombe, mnoge od njih još uvek nisu izvađene, a sećanja mnogih učesnika u tom ratu i dalje ne blede, piše RINA.

- Na fabriku "Sloboda" palo je 54 bombe, četiri do dana današnjeg još nisu izvađene, a cilj je bio da se razruše bitni objekti u državi, jer su tzv. krmače sa glavama osirumašenog uranijuma koje deluje posle izvesnog vremena, kasetne bombe bačene su u Bresnici, Tavniku i delu Knića gde je izručen kontejner bombi. Sećam situacije kada smo sedeli u Štabu i čovek iz Bresnice donosi u rukama kasetnu bombu - rekao je Brane Drobnjak, komandant tadašnjeg okružnog Štaba civilne zaštite gostujući u Dnevniku zapadne Srbije.

Drobnjak se osvrnuo na trenutke kada su iz fabrike Milan Blagojević i PKS Lateks izvlačene opasne materije kako bi se zaštitili ljudski životi.

Bombardovanje Foto: RINA

- Opasne materije koje su se izlivale su izvučene na vreme, a najteži deo posla bilo je bombardovanje Slobode i žrtve. Medicinski radnici su tada kao i sada, u vreme pandemije, bili na visini zadatka. Imali smo informacije šta će biti bombardovano, odnosno ko je poleteo, znali smo da će biti bombardovan repetitor na Ovčaru, trebala je pored pošte u Užicu biti gađana i pošta u Čačku. Naknadno smo dobili informaciju da je francuski pilot kada je video masu naroda ispred pošte, bombe izručio u Jadransko more - kazao je Drobnjak.

Najteža sećanja iz vremena bombardovanja vezana su za izgubljene živote mladih ljudi, jer je 18 lica iz Čačka izgubilo život na Kosovu.

- I danas me sećanja drže kao da se juče desilo, pamtim svako uplašeno lice roditelja, koji su strahovali da će svaki čas neko doći u njihovo dvorište i doneti crne vesti. Mi smo išli kroz jedno selo kako bi javili porodici da mu je sin od 19 godina poginuo. Otac poginulog vojnika išao je iz bašte kukajući i tražeći šibicu da sve zapali - istakao je Drobnjak.

On je dodao da je opština Gornji Milanovac svim vojnicima palim za slobodu podigla biste i da bi te primere trebalo svaka opština da primeni jer to heroji zaslužuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    25. mart 2021 | 15:05

    Zlo najvece na svetu, dace Bog da im se vrati sve i to duplo!!!!!

  • Др

    25. mart 2021 | 15:17

    Па шта!? Зар велики епидемиолог Радовановић не рече јуче да осиромашени уранијум уопште није опасан!!?( Схватио сам да је још и лековит)!

  • @Kiki

    25. mart 2021 | 15:32

    Bio je rat i u ratu borci. To su oni koji životom brane državu. I odbranili su je. Hvala im do neba. A kako se država, vlast odužila. Pa isključila im struju. Žive bez prava na lečenje, bez penzije. Bez ičega što im pripada. Vi pišete o agresoru. Pišite kaka ste se odužili onima koji su odbranili srbiju. Ne kao majičari koji glumili budale na mostovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA