• 0

Pritvor u Pirotu čeka konačnu presudu o svojoj sudbini

Pirotski sudovi i tužilaštva sa pritvorom dele dvorište. Zato je donedavno bilo dovoljno samo nekoliko minuta da pritvorenici budu dovedeni na saslušanje ili suđenje

  • 0
Pritvor u Pirotu

Foto: Printscreen/RTS

U maju prošle godine Uprava za izvršenje krivičnih sankcija donela je odluku o privremenom prestanku rada pritvora u Pirotu. Od tada se pritvorenici šalju u Niš, uprkos protivljenju sudova, tužilaštva, advokata i lokalne samouprave Pirota. Još nema konačne odluke o sudbini pritvora koji je osnovan pre više od 120 godina.

Pirotski sudovi i tužilaštva sa pritvorom dele dvorište. Zato je donedavno bilo dovoljno samo nekoliko minuta da pritvorenici budu dovedeni na saslušanje ili suđenje, piše "RTS".

Od maja prošle godine, u pratnji policije prelaze i po nekoliko stotina kilometara. U lokalnoj samoupravi smatraju da to drastično povećava troškove suđenja i nije u interesu pravde.

- Odvođenje do Niša košta 5.600 dinara. Ukoliko je potrebna medicinska pratnja, to dodatno poskupljuje postupak. Sa druge strane to u rokovima ometa tužioca i sudije. Može da ugrozi i predmete, i ljudska prava pritvorenika, a to opet dovodi do komplikovanja postupka - rekao je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

U Višem sudu ističu da se pritvori određuju bez problema, a pritvorenici, na osnovu privremene odluke Ministarstva pravde upućuju u Niš. Sudije, ali i Zajednica pirotskih advokata smatraju nije dobro zatvarati instituciju koja postoji već 120 godina.

- Pirot je jedini grad u Republici Srbiji koji ima Viši sud, a nema Okružni zatvor, niti pritvorsku jedinicu. Tome treba dodati i blizinu granice. Tu je velika frekvencija ljudi i postojanje mogućnosti raznih pokušaja izvršenja krivičnih dela - kaže Slavoljub Stanković, predsednik Zajednice advokata Pirota.

Pre nekoliko dana odavde je iseljen i kompletan inventar, a zaposleni su, prema nezaničnim informacijama, raspoređeni u Niš i Leskovac.

U Ministarstvu pravde nisu želeli da komentarišu do kada pritvor neće raditi. U kratkom saopštenju navode da u ovom trenutku ne postoji odluka da se zatvori pritvorska jedinica u Pirotu.

Video: Povećavaju se kapaciteti zatvora u Srbiji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima