≫ 

Pritvor u Pirotu čeka konačnu presudu o svojoj sudbini

Pirotski sudovi i tužilaštva sa pritvorom dele dvorište. Zato je donedavno bilo dovoljno samo nekoliko minuta da pritvorenici budu dovedeni na saslušanje ili suđenje

  • 0
Pritvor u Pirotu Foto: Printscreen/RTS

U maju prošle godine Uprava za izvršenje krivičnih sankcija donela je odluku o privremenom prestanku rada pritvora u Pirotu. Od tada se pritvorenici šalju u Niš, uprkos protivljenju sudova, tužilaštva, advokata i lokalne samouprave Pirota. Još nema konačne odluke o sudbini pritvora koji je osnovan pre više od 120 godina.

Pirotski sudovi i tužilaštva sa pritvorom dele dvorište. Zato je donedavno bilo dovoljno samo nekoliko minuta da pritvorenici budu dovedeni na saslušanje ili suđenje, piše "RTS".

Od maja prošle godine, u pratnji policije prelaze i po nekoliko stotina kilometara. U lokalnoj samoupravi smatraju da to drastično povećava troškove suđenja i nije u interesu pravde.

- Odvođenje do Niša košta 5.600 dinara. Ukoliko je potrebna medicinska pratnja, to dodatno poskupljuje postupak. Sa druge strane to u rokovima ometa tužioca i sudije. Može da ugrozi i predmete, i ljudska prava pritvorenika, a to opet dovodi do komplikovanja postupka - rekao je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

U Višem sudu ističu da se pritvori određuju bez problema, a pritvorenici, na osnovu privremene odluke Ministarstva pravde upućuju u Niš. Sudije, ali i Zajednica pirotskih advokata smatraju nije dobro zatvarati instituciju koja postoji već 120 godina.

- Pirot je jedini grad u Republici Srbiji koji ima Viši sud, a nema Okružni zatvor, niti pritvorsku jedinicu. Tome treba dodati i blizinu granice. Tu je velika frekvencija ljudi i postojanje mogućnosti raznih pokušaja izvršenja krivičnih dela - kaže Slavoljub Stanković, predsednik Zajednice advokata Pirota.

Pre nekoliko dana odavde je iseljen i kompletan inventar, a zaposleni su, prema nezaničnim informacijama, raspoređeni u Niš i Leskovac.

U Ministarstvu pravde nisu želeli da komentarišu do kada pritvor neće raditi. U kratkom saopštenju navode da u ovom trenutku ne postoji odluka da se zatvori pritvorska jedinica u Pirotu.

Video: Povećavaju se kapaciteti zatvora u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA