≫ 

Radomir (76) išao do Moskve da popravi ladu: Ne zna reč ruskog, porodica 10 dana nije znala gde je

Sa sobom poveo mladu Moldavku kao prevodioca, njihovi životi se prepleli u vrlo teškim okolnostima

  • 10
Radomir Stanković

Radomir Stanković / Foto: jugmedia.rs

Radomir Stanković (76), profesor tekstilstva u penziji iz Leskovca je od rane mladosti menjao automobile, ali kada je pre 43 godine kupio Ladu Žigulin zaljubio se u nju i do danas se ne odvoja od svog četvorotočkaša. Kada je učestalo počela da se kvari, a popravke nisu dale željene rezultate, odlučio je da ode u Moskvu i zameni sve što je moglo, pa se otuda vratio sa skoro novim automobilom.

U putu je proveo deset dana. Bilo je to pre 15 godina i još se prepričava.

- Dosadile su mi stalne popravke u Leskovcu i jednog dana odlučim da odem u Moskvu. Pojma nisam imao šta će me sve snaći na putu jer je to bilo moje prvo putovanje u Rusiju - priča za JuGmediu.

Krišom se spremao za put i krišom pravio snedviče. Svojom već starom Ladom išao je preko Rumunije i Moldavije, gde je svratio kod poznanika, pa sa njihovom ćerkom stigao u Moskvu.

- Potražili smo državni servis. Ruski majstori nisu mogli da veruju da sam čak iz Srbije otišao u Moskvu da popravim kola. Rekli su mi da će biti kao nova za samo četiri sata. I tako je bilo. Za to vreme mi smo ručali u nekom restoranu. Kada smo se vratili ispred sebe sam video moju Ladu, novu. Sve je na njoj bilo zamenjeno, od motora, preko guma, lagera, patosa, hladnjaka i ofarbana je bojom koja još nije popustila. Nisam mogao da joj se nagledam.

Platio je samo 230 dolara, ono što bi, računa, u Leskovcu koštalo 1.000 evra.

- Hteo sam nove, originalne ruske delove. Za sav potrošeni novac mogao sam da kupim dobru polovnu Ladu ovde, ali od ove nisam hteo da se odvajam. Ljubav nema cenu - priča dok polako obilazi oko automobila parkiranog u dvorištu svoje kuće u tesnoj Ulici Sretena Nikolića u naselju Ančiki.

Radomir Stanković

Foto: jugmedia.rs

Niko od njegovih ukućana nije znao da je bio u Moskvi jer je tih godina predavao u nekoliko škola na jugu Srbiju pa je i po više dana odsustvovao iz kuće.

- Kada sam se vratio i ispričao ukućanima i prijateljima gde sam bio, rekli su mi da sam lud.

Putu u Moskvu prethodila drama u Leskovcu 

 

Ovom desetodnovnom putovanju i jednodnevnom boravku u Moskvi prethodila je drama u Leskovcu u kojoj je tada još držeći Radomir iz kandži makroa iz sela kod Leskovca bukvalno oteo tri malde devojke – Rumunku, Moldavku i Ruskinju.

- Odveo sam ih u policiju i posle toga je nastala velika afera o kojoj je i štampa pisala. Devojke su vraćene svojim kućama, a ja sam tri meseca posle krenuo put Moskve.

Znao je adresu devojke iz Moldavije pa je usput svratio kod nje i njenih roditelja.

- Kada su me videli šokirali su se. Dočekan sam u onoj njihovoj sirotinji kao car. Živeli su bedno - objašnjava.

Radomir Stanković

Foto: jugmedia.rs

Posle nekoliko sati boravka kod moldavske porodice, roditelji su dozvoli da njihova ćerka krene s njim na put do Moskve.

- Da nje nije bilo ne bih znao kako da uđem i da izađem iz ogromne Moskve. Bila mi je prevodilac jer ja nisam znao ni reč ruskog.

Iako i danas, priča, njegova Lada može da povuče teret od 5.000 kilograma, on u njoj nikada više ne vozi više od troje.

- Ona i ja družićemo se do mog sudnjeg dana - priča okružen svojom velikom porodicom koja iznova sluša priču o njegovom legendarnom putovanju do Moskve gde je izvršio „generalku“ Lade Žigulin.

Video: Odlučio da proda Ladu za 50.000 evra, a evo i zašto je toliko ceni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA