• 64

Može li dr Krajinović, za kog novinarka Mina tvrdi da je vređao na porođaju, da ostane bez licence?

, Telegraf

Ovo je procedura koja mora da se ispoštuje

  • 64
Ginekološko-akušerska klinika Narodni front, GAK, Mina Smiljanić

Foto: ATA Images, Instagram/mina_fu

Doktor Tomislav Krajinović, anesteziolog Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" protiv kojeg će ova klinika voditi disciplinski postupak jer je na porođaju vređao i maltretirao novinarku Minu Smiljanić, mogao bi da ostane i bez licence, ukoliko se prijava protiv njega podnese i Sudu časti Lekarske komore Srbije.

Oduzimanje licence može biti privremeno ili stalno. Ali, da bi se uopšte pokrenula procedura protiv njega Mina, ili član njene porodice, ili kolega da bi trebalo da podnese prijavu protiv njega Sudu časti, objasnili su za Telegraf.rs u Lekarskoj komori Srbije.

- Prijavu Sud časti mora da podnese sam pacijent, ili član porodice, ili kolega lekar - kažu u komori za Telegraf.rs.

Mina Smiljanić, pre dva dana je na društvenoj mreži Instagram iznela svoje iskustvo sa porođaja od pre tri meseca a juče je podnela i prigovor GAK "Narodni front" na rad dr Tomislava Krajinovića, anesteziologa koji ju je navodno vređao, maltretirao i udarao.

GAK je pokrenuo disciplinski postupak uz isticanje da niko neće biti izuzetak ko kalja ugled kuće. 

- Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživeti - zato mogu da razumem sve žrtve nasilja, i da razumem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zalečene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vreme.

Mina Smiljanić

Foto: Instagram/mina_fu

Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja - o čemu se takođe govorilo mnogo u periodu dok sam se ja lečila od trauma svog porođaja. Prošla su tri meseca, dete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja.

- Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama... i to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prećutala. Ali prava istina je da sam toliko puta želela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr Krajinoviću, cenjenom anesteziologu kažem - svaka čast, i da ga pitam - da li se oseća moćno kada vređa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima?

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Mina Smiljanić (@mina_fu)

Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste - “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve / Advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo... vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio - “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?”

Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji - napisala je Mina.

Telegraf.rs je i danas pokušavao više puta da stupi u kontakt sa dr Tomislavom Krajinovićem, koji juče nije hteo ni da sasluša pitanje do kraja, a ni da odgovori ni na poruku u kojoj smo ga konkretno pitali zbog čega mu se obraćamo, ali se on nije javljao na telefon. 

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mada

    Jaka stvar za novine, pih. Antimuska histerija.

  • Чубурац

    Моја ћерка ина само речи хвале за доктора. Од 4 порођаја, на 3 је присуствовао. Толико.

  • Imela

    Dr je car.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima