Koliko ljudi u Srbiji izvršava kaznu u javnom interesu: Čiste parkove, dopremaju boce sa kiseonikom

U ovom trenutku Uprava ima zaključene ugovore sa 291 javnim preduzećem ili ustanovom za služenje ove vrste kazne

  • 2
Civilna zaštita , boce sa kiseonikom Foto: Rina.rs

U Srbiji se trenutno izvršava 147 kazni rada u javnom interesu, kako za krivična dela, tako i za prekršaje, navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Novosti. Deo njih obavlja se i u bolnicama.

Osim u KBC "Zemun", koji se nalazi u kovid-sistemu i gde trenutno sedam osoba služi ovu vrstu kazne, tu su i Bolnica za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, opšte bolnice u Subotici i Somboru, domovi zdravlja u Kosjeriću, Požegi...

Osuđeni u KBC "Zemun" čiste park, staze, uređuju zelene površina, farbaju i molerišu. Od njih sedmoro, dvoje se dobrovoljno javilo da dopremaju boce sa kiseonikom za pacijente. U Upravi naglašavaju da niko od njih nije kažnjen za organizovanje kovid-žurki, dodajući da je jedna od tih osoba izrazila želju da i posle isteka kazne volonterski nastavi isti posao.

- U ovom trenutku Uprava ima zaključene ugovore sa 291 javnim preduzećem ili ustanovom za služenje ove vrste kazne. Lica se upućuju na rad u komunalna preduzeća, domove kultura, domove za stare, mesne zajednice - kažu u Upravi.

Prva kazna rada u javnom interesu upisana je u Matičnu knjigu u januaru 2007. godine.

Prošle godine izrečeno je 156 takvih osuda za krivična dela i 580 za prekršaje. Sankcija se izriče u trajanju do maksimalno 360 sati i to najčešće za krađe, izazivanje lakih telesnih povreda, ugrožavanje sigurnosti, učestvovanje u tuči, uništenje ili oštećenje tuđe pokretne stvari, šumsku krađu... Iz oblasti prekršaja kazna se izriče za dela počinjena u javnom saobraćaju.

Video: Da li će biti novog popuštanja mera: Počela sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    9. april 2021 | 11:13

    Svi koji krse zakon osuditi visokom novacnom kaznom ako utvrdi da nema odakle platiti drystveno korisan rad u interesu drzave ane da placamo fuzicku radnu snagu po 10 sati dnevno da rade a ne da leze u zatviru ofmarsju i jos trose novac naroda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA