≫ 

Oglasila se SPC: Zlonamerne i neosnovane optužbe protiv arhimandrita Save Janjića

Dečanski manastir predstavljao je utočište za brojne stradalnike, bez obzira na veru i naciju, poručuju iz Srpske pravoslavne crkve

  • 1
Visoki Dečani Visoki Dečani / Foto: Tanug/Zoran Žestić

Medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visokih Dečana, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj Patrijaršiji, primljene su sa indignacijom, saopstila je danas Informativna služba SPC.

- Jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

SPC još jednom ističe i sa ponosom ponavlja da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina 20. veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike, bez obzira na veru i naciju.

- Kao takvi, oni služe na ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj, nego čitavoj Srpskoj crkvi - navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je istragu protiv igumana Save zbog navodnih "ratnih zločina", na šta je Janjić rekao da na laži i uvrede može samo da odgovori rečima Gospodnjim.

Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima. (Mt 5:11-12) - napisao je iguman manastira Visoki Dečani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Z.

    13. april 2021 | 15:30

    Pa šiptari kad nisu uspeli da poruše sve crkve i manastire, pa zatim da prisvajaju naše Bogomolje, izmislili su novi način kako da se reše Srpske Pravoslavne Crkve na Kosmetu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA