U požeškom selu otkriven litijum: Meštani strahuju da iskopavanja mogu da štete životnoj sredini

Dve od ukupno deset lokacija namenjenih za kopanje su livada poznata pod nazivom Tri bukve, na kojoj se svojevremeno nalazio štab Draže Mihajlovića i Matijevića brdo

  • 5
Foto: RINA

Požeško selo Gornja Dobrinja rodno je mesto kneza Miloša Obrenovića, ali poslednjih dana nije aktuelno zbog godišnjice Drugog srpskog ustanka, već po geološkim istraživanjima litijuma i bora, koja bi za nekoliko dana trebalo da počnu na deset lokacija. Meštani su za sve ovo čuli tek pre dva dana i kako kažu, ni sami ne znaju šta ih je snašlo.

- Da sam umro pre deset dana ne bih znao da selo u kom sam rođen i odrastao ima bilo kakve zalihe rude i da će doći neka kompanija to da kopa. Mi se ne razumemo, ali čuli smo da ta iskopavanja mogu biti štetna za životnu sredinu, vazduh, vodu i zemljište. Ako sada prođete kroz selo i u svakoj kući pitate za taj litijum, garantujem da 99 odsto meštana neće znati da vam kaže o čemu se radi. Nama su bez ikakvih konsulatacija samo rekli da će se na teritoriji našeg sela vršiti odrđena geološka sitraživanja - izjavio je za RINU Milisav Maksović iz sela Gornja Dobrinja.

U ovom selu živi oko 300 meštana, a oni se u velikoj većini bave poljoprivrednom proizvodnjom. Na desetinama hektara posađene su maline, krompir, a štale pune kvalitetnih grla. Dosta mladih odlučilo je ostati u selu i svoj hleb zarađivati ovde, pa se oni sada pitaju da li su povukli pravi potez.

- Čuo sam da se taj litijum kopa na 700 metara dubine, da se dobija iz rude i da je proces njegove eksploatacije jako složen i opasan po sav živi svet. Mi ovde živimo od prodaje maline, krompira, mleka, sira i kajmaka... ako nam budu zagađeni zemljište i voda, kome mi možemo onda nešto da prodamo. Mi se još uvek nadamo da do tih iskopavanja uopšte neće doći ili da dobijemo zvaničnu potvrdu da to nije štetno za naše i zdravlje budućih generacija - izjavio je Miladin Simeunović.

Dve od ukupno deset lokacija namenjenih za kopanje su livada poznata pod nazivom Tri bukve, na kojoj se svojevremeno nalazio štab Draže Mihajlovića i Matijevića brdo.

- Te livade su prodali ljudi koji uopšte ne žive u Gornjoj Dobrinji, njima je sasvim svejedno šta će biti sa nama koji smo ovde ostali. Čuo sam da se slična situacija dešavala i u Loznici, pa je na kraju rečeno da ova iksopovanja nisu štetna za životnu sredinu. Mi ne znamo šta da mislimo, ali uopšte nam nije svejedno. Ovo selo je prava prirodna oaza i živeli smo mirno i spokojno sve do sad - zaključio je Miladin.

Planirano je da geološka istraživanja izvodi privredno društvo "Jadar litijum", a radovi bi trebalo da počnu 17. aprila. Lokalna samoprava opštine Požega ističe da se sve radi po zakonu i da oni nisu u nadležnosti, već resorno ministrastvo, a da su u pitanju istražne aktivnosti kojima bi se tek utvrdilo da li na teritoriji požeških sela ima litijuma i bora. Osim u Gornjoj istraživanja će se vršiti u Donjoj i Srednjoj Dobrinji, kao i u selima Papratište i Ježevica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    14. april 2021 | 01:06

    U Srbiji je počeo najmasovniji ekološko patriotski ustanak! Seljaci, gde god vidite da neko nešto buši, ispituje zemljište, kopa, vile i motke u ruke i terajte tu gamad istog trenutka! Znate kako se to i u prošlosti radilo sa okupatorima. Gospod je uz vas!

  • Jaca

    14. april 2021 | 07:57

    Strah mestana je opravdan!!!! Unisticemo sami sebe,unisticemo svu prirodu,oranice,voce....ali nema veze Srbija je prva u regionu!!!!!!uzas jedan kakva nam je ekologija i poljiprivreda niko se normalan timw ne bavi od ovih vajnih strucnjaka!!!! Sramota za vlast

  • Srbin

    14. april 2021 | 07:15

    Stop prodaje zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA