• 17

Heroj sa Košara koji živi u teškim uslovima dobija kuću: Ratni drugovi prvi pritekli u pomoć

Dopremljene su prve količine materijala i otpočeta je izgradnja kuće za Miju i njegovu majku

  • 17
Mija Đidić , heroj sa Košara, selo Milentija, opština Brus.

Foto: Telegraf/ Slađana Tasić

Junak sa Košara Mija Đidić, koji živi u teškim uslovima, uskoro će da dobije novi dom. Njemu su u pomoć prvi pritekli ratni drugovi. Novac za kuću je prikupljen i juče je počela izgradnja u Milentiji podno Kopaonika.

Na samo oko sto metara od njegove trošne kuće, u kojoj decenijama živi sa majkom Vidosavno, majstori ojačavaju temelj porodičnog doma Đidića, koji zbog teške sudbine koja ih je zadesila nikada nije završen.

Opština Brus angažovala je zaposlene u JKP-u za neophodne građevinske radove. Dopremljene su i prve količine materijala. U očima domaćina konačno je primetna po neka iskara nade u bolje sutra, piše RTS.

- Srećan sam što mi prave kuću. Kako da kažem, biće bolje u novoj kući, neće da nam pada kiša na glavu - kaže Mija Đidić.

Vidosava Đidić, Mijina majka, ističe da im izgradnja kuće znači mnogo.

- Nadamo se da se uskoro i uselimo. Svima vama zahvalnost - dodaje Vidosava.

Mijini ratni drugovi preko organizacije "Graditelji mira" pokrenuli su akciju koja je zahvaljujući humanim ljudima stigla čini se u poslednji čas.

- Cela kuća će koštati oko dva miliona. Za sada je prikupljeno 1.168.000 i nastavljamo dalje. Koliko toliko da mu pomognemo da ima srećan život, neku budućnost - navodi Boban Ostojić iz organizacije "Graditelji mira".

Iako je zima zvanično prošla, ona se na obroncima planine i dalje ne predaje, te je za porodicu Đidić obezbeđen preko potreban ogrev. Socijalna pomoć od koje žive godinama decenijama nije dovoljna, te su im dostavljeni paketi hrane i lekova, a opština Brus preduzela je neophodne korake kako bi Miji bio obezbeđen status vojnog ivalida.

- Medicinska dokumentacija je prikupljena i u proceduri je, čekamo izveštaje lekarskih komisija. Potrudićemo se da i na tom polju ubrzamo proceduru - kaže Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus.

Pravo na penziju, ali i useljenje u novu kuću, ratni heroj sa Košara koji se decenijama bori sa postraumatskim sindromom i majka Vidosava koja brine o njemu mogu da očekuju već početkom leta.

Podećamo, Mija je 1998. godine, otišao na odsluženje vojnog roka, na Kosovo i Metohiju. Na Košarama je proveo tri meseca. Bio je pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Na pomen svoje jedinice Mija se ozari kao dete. Kaže da i danas ima strahove.

- Dođu nemiri, od straha bežim kod majke u krevet kako bih se sakrio. Celu noć prespavam sa njom. Sanjam kako me jure sekire, kako me kolju, svašta sam gledao. Napadali su nas NATO i teroristi, ali nisu mogli da prođu, nismo im mi dozvolili. Oboleo sam, ne mogu da radim u nekom preduzeću, samo poljoprivredu, samo kupine - rekao je ranije Mija.

Njegova majka ispričala je da je najteže kada Miji počnu košmari.

- Još dok je dolazio na odsustvo počeli su košmari, ali je to s godinama bivalo sve teže. Teško je gledati svoje dete u takvom stanju. A bio je mlad, zdrav, kad je otišao u vojsku - prisetila se Vidosava.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    I moj sin je te '98.- '99.godine sliužio vojsku u Valjevu.Posle 2,5meseci je sa celom kasarnom prosledjen na Kosovo u Peć.Bili su zatvoreni 10dana u kasarni i nisu znali gde ih vode.Od steaha kada su stpani u voz, mnogi su povraćali i imali drhtavicu.Stah od nevidjenog.I tako je proveo sa svojim drugovima 15meseci bez dana odmora i dolaska kući na odsustvo.Stalno se nešto dešavalo i uvek zakačilo njega da imaju zabranu kretanja sa Kosova.Najeli smo se straha zbog neznanja gde je .Zoves kazu na terenu.Nismo znali da je teren borba sa Šiptarima.Da bio je 125 .ta brigada.Bio je 500metara od bitke na Košarama.Svugde ih je bilo po Kosovu.Peć ,Djakovica, brdo,ovo ono.Na kraju NATO bombardovanje.Skriveni u rovovima ,bunkerima,sa strahom i prolivom. Nagledao se i naslušao o smrti drugova iz redova policije i vojske.Tu su dovedena deca od 19- 21 godinu, redovni vojni rok i rezervisti.Eee pita li se ko kako žive,gde žive.Moj živi u našoj kući odakle je i otišao u vojsku '98.godine.Ima li traume? Jok nema.Ima 45.godina, razveden .Uma čerku koju vidja kad mu žena odobri.Radio je razne poslove.Otac mu se od stresa i straha kada se vratio '99. razboleo .Šlogirao 2001.i umro 2008.godine .A bio je i on rezervista u ratu '91.godine .Samo zazvone na vrata i ajde...e tako .Ja kao majka borim se sama da mu drzim samopouzdanje i da ostane na nogama prav i zdrav.A nije psihički jak, poteze za sedativima, za pićem.Bori se kao lav.I umesto da ima penziju ,prepusten je sam sebi i porodici da prezivl.

  • David

    Izgubljeni

  • Kkk

    " SVE CE TO NAROD POZLATITI!!"

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima