Heroj sa Košara koji živi u teškim uslovima dobija kuću: Ratni drugovi prvi pritekli u pomoć

Dopremljene su prve količine materijala i otpočeta je izgradnja kuće za Miju i njegovu majku

  • 17
Mija Đidić , heroj sa Košara, selo Milentija, opština Brus.

Foto: Telegraf/ Slađana Tasić

Junak sa Košara Mija Đidić, koji živi u teškim uslovima, uskoro će da dobije novi dom. Njemu su u pomoć prvi pritekli ratni drugovi. Novac za kuću je prikupljen i juče je počela izgradnja u Milentiji podno Kopaonika.

Na samo oko sto metara od njegove trošne kuće, u kojoj decenijama živi sa majkom Vidosavno, majstori ojačavaju temelj porodičnog doma Đidića, koji zbog teške sudbine koja ih je zadesila nikada nije završen.

Opština Brus angažovala je zaposlene u JKP-u za neophodne građevinske radove. Dopremljene su i prve količine materijala. U očima domaćina konačno je primetna po neka iskara nade u bolje sutra, piše RTS.

- Srećan sam što mi prave kuću. Kako da kažem, biće bolje u novoj kući, neće da nam pada kiša na glavu - kaže Mija Đidić.

Vidosava Đidić, Mijina majka, ističe da im izgradnja kuće znači mnogo.

- Nadamo se da se uskoro i uselimo. Svima vama zahvalnost - dodaje Vidosava.

Mijini ratni drugovi preko organizacije "Graditelji mira" pokrenuli su akciju koja je zahvaljujući humanim ljudima stigla čini se u poslednji čas.

- Cela kuća će koštati oko dva miliona. Za sada je prikupljeno 1.168.000 i nastavljamo dalje. Koliko toliko da mu pomognemo da ima srećan život, neku budućnost - navodi Boban Ostojić iz organizacije "Graditelji mira".

Iako je zima zvanično prošla, ona se na obroncima planine i dalje ne predaje, te je za porodicu Đidić obezbeđen preko potreban ogrev. Socijalna pomoć od koje žive godinama decenijama nije dovoljna, te su im dostavljeni paketi hrane i lekova, a opština Brus preduzela je neophodne korake kako bi Miji bio obezbeđen status vojnog ivalida.

- Medicinska dokumentacija je prikupljena i u proceduri je, čekamo izveštaje lekarskih komisija. Potrudićemo se da i na tom polju ubrzamo proceduru - kaže Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus.

Pravo na penziju, ali i useljenje u novu kuću, ratni heroj sa Košara koji se decenijama bori sa postraumatskim sindromom i majka Vidosava koja brine o njemu mogu da očekuju već početkom leta.

Podećamo, Mija je 1998. godine, otišao na odsluženje vojnog roka, na Kosovo i Metohiju. Na Košarama je proveo tri meseca. Bio je pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Na pomen svoje jedinice Mija se ozari kao dete. Kaže da i danas ima strahove.

- Dođu nemiri, od straha bežim kod majke u krevet kako bih se sakrio. Celu noć prespavam sa njom. Sanjam kako me jure sekire, kako me kolju, svašta sam gledao. Napadali su nas NATO i teroristi, ali nisu mogli da prođu, nismo im mi dozvolili. Oboleo sam, ne mogu da radim u nekom preduzeću, samo poljoprivredu, samo kupine - rekao je ranije Mija.

Njegova majka ispričala je da je najteže kada Miji počnu košmari.

- Još dok je dolazio na odsustvo počeli su košmari, ali je to s godinama bivalo sve teže. Teško je gledati svoje dete u takvom stanju. A bio je mlad, zdrav, kad je otišao u vojsku - prisetila se Vidosava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvazi englez na srpskom

    15. april 2021 | 07:46

    I sada retroaktivno, da mu se plati invalidnina za tih 20 godina da mu se isplati. Sramite se svi vi vlastodrsci...sram i stid da vas bude. Neka ti je sa srecom Mijo u novoj kuci.

  • Skids

    15. april 2021 | 07:31

    Veliko hvala organizaciji Graditelji mira što će ovom našem junaku i borcu da omoguće normalne uslove za život nažalost mnogo je ovakvih slučajeva ali bitno je da je krenulo i nadam se da će i država pomoći da svi naši borci koji žive u nemaštini konačno dobiti pomoć kako bi normalno živeli Živ bio junače

  • O

    15. april 2021 | 04:13

    Ovo je slika i prilika Srbije.Prvi u rat, poslednji posle, na rubu siromastva...kao i svi posteni..koji se ne snadjose...ne. nakkradose...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA